Preşedintele Băsescu a ajuns în Marea Britanie pentru a participa la summit-ul NATO

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, joi, la ora transmiterii acestei ştiri, în Marea Britanie, unde va participa la summit-ul NATO, pe agenda reuniunii aflându-se situaţia din Ucraina, dar şi misiunea Alianţei din Afganistan în anul 2015.

450 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu a ajuns în Marea Britanie pentru a participa la summit-ul NATO

Preşedintele Băsescu a ajuns în Marea Britanie pentru a participa la summit-ul NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din delegaţia oficială a preşedintelui Traian Băsescu fac parte ministrul Apărării, Micea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, consilierul prezidenţial Iulian Chifu.

TITLURILE ZILEI

Potrivit programului, primirea oficială a şefilor de stat şi/sau de guvern ai ţărilor aliate şi partenere NATO, a şefilor de delegaţii şi a şefilor de organizaţii internaţionale de către secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi de către premierul David Cameron va avea loc la ora 13.45 (ora României).

La ora 15.00 (ora României) are loc ceremonia de deschiderea summit-ului, urmată de sesiunea cu tema Afganistan, iar la ora 18.45 (ora României) va avea loc sesiunea lucrărilor Comisiei NATO - Ucraina la nivel de şef de stat şi/sau de guvern.

În cursul serii de joi, preşedintele Traian Băsescu va participa la recepţia oferită de Prinţul Charles în onoarea şefilor de stat şi/sau de guvern ai ţărilor aliate şi partenere, a şefilor de delegaţii şi a şefilor de organizaţii internaţionale.

Recepţia are loc la ora 21.00 (ora României).

La ora 22.30 (ora României), la Castelul din Cardiff, preşedintele României va participa la dineul de lucru al şefilor de stat şi/sau de guvern ai ţărilor membre NATO şi al şefilor de delegaţii.

În cea de-a doua zi a summit-ului, preşedintele României participă, începând cu ora 11.00 (ora României), la parada aviatică, urmată de sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de şef de stat şi/sau guvern.

Şeful statului va susţine o declaraţie de presă, iar în jurul orei 14.30 (ora României).

La ora 15.00 (ora României) are loc sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de şefi de stat şi/sau de guvern.

Obiectivele ţării noastre la Summit-ul NATO se referă la participarea României la misiunea din Afganistan în anul 2015, în condiţiile în care există o solicitare ca România să participe cu 400 de militari la securizarea Aeroportului din Kandahar.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că Bucureştiului i s-a cerut să menţină 400 de militari pentru a participa la securizarea Aeroportului din Kandahar.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, în 2 iulie, că România va participa la misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă în Afganistan cu până la 200 de militari din cadrul MApN şi cu până la 50 de poliţişti şi jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, după şedinţa CSAT, că România aşteaptă la summit-ul de joi şi vineri să se confirme dezvoltarea în continuare a sistemului de apărare antirachetă al NATO, în vederea protejării integrale a Europei.

Şeful statului a reamintit că procesul de amplasare a rachetelor pe teritoriul României se va finaliza în 2015, dar România ar vrea ca "la acest summit să se reconfirme continuarea procesului de instalare a scutului antirachetă pentru protejarea integrală a Europei".

De asemenea, potrivit şefului statului, România solicită, la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, consolidarea flancului estic al Alianţei, ceea ce înseamnă ”introducerea României în sistemele permanente de alertă şi de capabilităţi de reacţie”.

Preşedintele a arătat că obiectivele noastre şi aspiraţiile, la Summit-ul NATO, sunt generate în primul rând de evenimentele din Ucraina şi de ”ceea ce ne-a arătat preşedintele Putin în acţiunea Federaţiei Ruse, acţiune care (...) a ajuns la limite care frizează iraţionalul, pentru că atât timp cât nu respectăm acordurile internaţionale, nu respectăm frontierele statelor în Europa, nu mai putem vorbi de raţional şi atunci intervine iraţionalul şi impredictibilul”.

Traian Băsescu a mai afirmat că România solicită ”creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate ale României cu alte forţe armate ale statelor membre NATO”.

”Aici mă refer la forţele terestre, la forţele aeriene şi la cele navale, cu un accent deosebit pe creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor navale ale României cu forţele navale alte altor state membre NATO, având în vedere forţa deosebită pe care o are flota navală a Federaţiei Ruse în Marea Neagră. Nu ascundem faptul că prezenţa acestei flote ne generează îngrijorări”, a mai declarat şeful statului.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că şedinţa CSAT a luat două decizii, una legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României şi una privind posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, în domeniul cibernetic, decizii care vor fi anunţate în Summit-ul NATO din Ţara Galilor.

Şeful statului a mai afirmat că în cadrul Summit-ului NATO, Statele Unite vor atenţiona din nou partenerii din Uniunea Europeană cu privire la obligaţia de a aloca 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de apărare.

Traian Băsescu a afimat că România ar vrea ”o clară definire a relaţiilor viitoare dintre NATO şi Federaţia Rusă”.

”Este extrem de important. Sigur, există un document fondator al relaţiei NATO - Federaţia Rusă din 1997, atunci când nimeni nu mai credea că Federaţia Rusă ar putea să aibă acţiuni ca cele pe care le-a avut şi le are în Ucraina acum şi va trebui să dezbatem care mai este valoarea acestui document şi dacă principiile lui rămân valabile şi în continuare”, a spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici