Preşedintele prezintă marţi un mesaj în Parlament; Opoziţia nu participă sau condiţionează prezenţa

Preşedintele Traian Băsescu prezintă, marţi, un mesaj "pe probleme actuale de politică internă" în faţa Parlamentului, într-o şedinţă la care PNL a anunţat că nu participă, iar PSD că nu va fi prezent dacă şeful statului nu răspunde solicitării privind condamnarea modului de vot la Legea pensiilor.

14 afișări
Imaginea articolului Preşedintele prezintă marţi un mesaj în Parlament; Opoziţia nu participă sau condiţionează prezenţa

Preşedintele prezintă marţi un mesaj în Parlament; Opoziţia nu participă sau condiţionează prezenţa (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care preşedintele Băsescu este aşteptat să prezinte un mesaj "pe probleme actuale de politică internă" este programată să înceapă la ora 15.00.

Şeful statului a transmis, în 6 septembrie, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, informându-i că doreşte să adreseze Parlamentului, în 21 septembrie, un mesaj pe probleme actuale de politică internă, şedinţa comună fiind stabilită de Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru ora 15.00.

Parlamentarii PNL au anunţat că nu vor participa la şedinţa Parlamentului în care preşedintele Traian Băsescu va susţine un mesaj, o decizie în acest sens fiind luată de Biroul Politic Central al formaţiunii liberale.

"Considerăm că declaraţiile lui Traian Băsescu, indiferent de cadrul în care sunt făcute, nu mai pot fi tratate demult cu seriozitatea şi respectul cuvenite funcţiei pe care acest om o ocupă vremelnic. Apreciem că majoritatea covârşitoare a societăţii româneşti şi-a epuizat resursele de răbdare în faţa arsenalului de minciuni şi vorbe goale al lui Traian Băsescu. Credem că şirul interminabil de insulte adresate românilor, diverselor categorii socio-profesionale pe care încearcă să le învrăjbească sperând la beneficii de imagine, trebuie ignorate cu desăvârşire", susţin liberalii.

PNL a arătat că, pe aceste temeiuri, refuză să mai participe, fie şi involuntar, la "tentativele unui om disperat şi epuizat politic de a recâştiga, prin minciună şi dezbinare, încrederea unei părţi a românilor".

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa conducerii partidului, că social-democraţii îi trimit preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi vor solicita să condamne "votul fraudulos" dat de Camera Deputaţilor la Legea pensiilor.

Ponta a afirmat că, dacă preşedintele Traian Băsescu nu va răspunde până marţi la solicitarea PSD, atunci parlamentarii social-democraţi nu vor participa la şedinţa Parlamentului în care preşedintele va prezenta un mesaj.

Precedenta şedinţă a Camerelor reunite în care preşedintele Traian Băsescu a adresat Legislativului un mesaj a avut loc în 15 septembrie 2009, la finalul primului mandat al şefului statului. El a rostit atunci un discurs de bilanţ.

Preşedintele Băsescu a prezentat atunci mesajul în faţa Parlamentului după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legile educaţiei, salarizării unitare a personalului bugetar şi reorganizării unor instituţii şi autorităţi. El a spus că salută "curajul" Cabinetului şi al coaliţiei în a face un pas important pentru modernizarea României.

În actualul mandat, preşedintele Băsescu a transmis preşedinţilor Camerelor scrisori în care solicita adoptarea unor proiecte de lege, precum Codurile de procedură penală şi civilă sau legea ANI.

De asemenea, în luna iulie, şeful statului a anunţat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, în primul rând pentru dezbaterea Legii ANI.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 9 septembrie, la o emisiune televizată, că va transmite în această toamnă Parlamentului proiectul de modificare a Constituţiei, care a fost elaborat de Guvern, acesta aflându-se, în prezent, în analiza Preşedinţiei. De asemenea, şeful statului a spus că va încerca să convingă clasa politică să adopte "uninominal adevărat", într-un singur tur de scrutin sau în două tururi.

În 8 septembrie, preşedintele Băsescu a semnat decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Scrisorii de intenţie semnate de autorităţile române la Bucureşti, la 16 iunie, actualizată prin Scrisoarea suplimentară de intenţie, semnată la Bucureşti, la 29 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici