Preşedinţia la Consiliul UE, axată pe patru piloni: Convergenţă, siguranţă, consolidare şi valori/ Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, în conferinţă la Bruxelles | VIDEO

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba a anunţat, la reniunea de marţi a Consiliul Afacerilor Generale, de la Bruxelles, că preşedinţia română la Consiliul UE va fi axată pe patru piloni de acţiune - convergenţă, siguranţă, consolidarea şi valori comune europene.

637 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia la Consiliul UE, axată pe patru piloni: Convergenţă, siguranţă, consolidare şi valori/ Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, în conferinţă la Bruxelles | VIDEO

Preşedinţia la Consiliul UE, axată pe patru piloni: Convergenţă, siguranţă, consolidare şi valori/ Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, în conferinţă la Bruxelles | VIDEO

„Prima preşedinţie română începe într-un context politic plin de provocări la nivel european şi internaţional. Practic, suntem o preşedinţie de tranziţie între diferitele cicluri instituţuţionale şi ne vom ocupa de dosare precum CFM (Cadrul Financiar Multianual - n.r.), Brexit, alegerile europene. Ne vom implica şi în procesul actual de reflexie vis-a-vis de viitorul Europei. Suntem supuşi la o presiune considerabilă în timpul semestrului preşedinţiei noastre, dar şi pe viitor, şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă ca toate aceste dosare să se finalizeze în avantajul nostru, al tuturor, chiar dacă ne confruntăm cu multe presiun şi probleme, pentru că totul depinde de voinţa noastră ca state membre. Si sarcina Preşedinţiei este să acţionăm ca un meditor onest. Şi credem că coeziunea este calea de urmat după cum am spus-o deja”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, marţi, în debutul reuniunii Consiliului Afacerilor Generale, de la Bruxelles.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a precizat că motto-ul preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene este „coeziunea”.

„Coeziunea este motto-ul preşedinţiei noastre şi să înţelegem coeziunea în toate dimensiunile sale. Trebuie să consoilidăm coeziunea acţiunilor politice pentru a consolida legaturile între statele membre, instituţiile europene şi cetăţenii europeni. Apoi trebuie să consolidăm din punct de vedere economic al coeziunii, ca un catalizator de redresare, de eliminare a diferenţelor dintre statele membre. Şi, de asemenea, trebuie să consolidăm piaţa unică. Apoi dimensiunea socială a coeziunii”, a adăugat Ciamba.

Potrivit ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Preşedinţia română la Consiliul UE are priorităţi pe 4 piloni de acţiune: Europa Convergenţei, Europa siguranţei, Europa ca actor global mai puternic şi Europa Valorilor Împărtăşite.

George Ciamba a detaliat, la Bruxelles, în parte, cei patru piloni de acţiune din timpul preşedinţiei române la Consiliului UE.

„Câteva elemente în legatură cu cei patru piloni de acţiune:

1.Europa Convergenţei - dorim să contribuim la coreneţa şi la coeziunea europeană. Ne dorim oportunităţi egale şi sustenabile pentru toată lumea pentru toţi cetăţenii europeni. Să creăm locuri de muncă.

2. Europa Siguranţei - dorim să creăm o Europă mai sigură printr-o coreziuen crescândă între statele membre. Trebuie să facem facem faţă noilor provocări de securitate care ameninţă siguranţa cetăţenilor europeni şi dorim să srijinim iniţiativele de cooperare în domeniu.

3. Europa ca jucător global mai puternic - dorim să consolidăm rolul global jucat de UE, să promovăm politica de extindere a UE şi să asigurăm un rol mai activ al Europei în Africa şi în Asia de Sud -Este.
4. Eurpa valorilor împătăşite - dorim să stimulăm solidaritatea şi coeziunea unor policii cum ar fi cele împotriva discrimiării, asigurarea de şanse egale, tratamant egal pentru bărbaţi şi femei. De asemena, ne dorim o implicare şi mai mare a cetăţenilor, mai ales a tinerilor, în subiecte europene.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reamintit de Summitul de la Sibiu, care va fi organizat pe 9 mai, în vederea traamiterii mesajului de „unitate” la nivel european.

„În mai vor avea loc alegeri la nivel european şi vom încerca să finalizăm cât mai multe dosare legislative. În primele luni ale mandatului nostru, vom continua şi pe marginea celorlate dosare care nu au caracter legislativ. Vom avea şi summmit-ul informal la Sibiu. (...) Dorim prin acest eveniment să transmitem un mesaj de unitate la nivelul Uniunii.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a prezidat, marţi, reuniunea Consiliului Afacerilor Generale, de la Bruxelles. Partea română a prezentat priorităţile privind Preşedinţia Consiliului UE şi stadiul discuţiilor privind cadrul financiar multianual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici