Iohannis, prima conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după incendiul de la ATI Neamţ: „Vaccinarea va începe cu anumite grupe de populaţie, iar coordonator va fi medicul Valeriu Gheorghiţă”

  • Nouă conferinţă de gestionare a epidemiei de Covid-19, marţi, la Cotroceni
  • Iohannis a făcut noi declaraţii privind situaţia actuală privind epidemia şi a oferit informaţii noi privind campania de vaccinare
1221 afișări

Preşedintele Klaus Iohannis susţine marţi, de la ora 18.00, o conferinţă de presă, după ce acum câteva ore a avut o şedintă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei Covid-19.

Conferinţa este prima după incendiul care a dus la moartea a 10 pacienţi Covid-19 la Piatra Neamţ.

O altă situaţie de criză este la Sibiu, unde şeful DSP şi-a dat demisia, iar managerului Spitalului Judeţean i se cere demisia de către vicepremierul Raluca Turcan.

Principalele declaraţii ale preşedintelui au vizat începerea campaniei anti-COVID-19, situaţia post-incendiu de la Piatra Neamţ şi starea sistemului de Sănătate. 

Vaccinarea anti-COVID

  • „Am avut a treia şedinţă pentru pregătirea campaniei de vaccinare. După elaborarea strategiei de vaccinare, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autorităţile au început organizarea propriu-zisă.  A fost desemnat un coordonator al campaniei, Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar Central”, a spus Iohannis.

 

  • „Vaccinarea se va face etapizat şi va începe cu grupele de populaţie stabilite pe criterii epidemiologice, respectiv personal medical, cei aflaţi în grupele de risc, dar şi lucrători din educaţie, siguranţă naţională, transporturi, energie, furnizarea de apă şi alimente. Am solicitat experţilor să comunice clar şi transparent aceste măsuri personalului medical şi populaţiei”, explică acesta.
 
Iohannis a adăugat că au fost stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, care ţin cont de condiţiile specifice de stocare şi transport, dar şi de echipele de vaccinare sau locaţiile unde se va desfăşura.
În plus, şeful statului a cerut autorităţilor să comunice „clar şi transparent” măsurile atât personalului medical, cât şi populaţiei în ansamblu, pentru evitarea ştirilor false.
 
 
„România va depăşi această criză sanitară, sunt optimist pentru că deja începem să vedem efectele măsurilor luate. Pentru a fi siguri de rezultate, trebuie să menţinem cursul actual. Sunt sigur că în două săptămâni vom vedea rezultate şi mai bune”, a mai spus demnitarul. 

Tragedia de la Piatra Neamţ

 
  • „Sunt alături de familiile îndoliate şi le urez multă sănătate celor care au suferit în acest incendiu. Transmit respectul meu şi aprecierea pentru tânărul medic care şi-a pus în pericol propria viaţă pentru a salva alte vieţi”

 

  • „Sistemul sanitar trebuie regândit din temelii. Din martie, acest sistem şi aşa împovărat a avut de dus şi bătălia cu coronavirusul Este meritul medicilor că salvează vieţi în ciuda tuturor dificultăţilor pe care le întâmpină”

Iohannis propune preluarea coordonării actului medical înapoi la Ministerul Sănătăţii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va avea miercuri la Palatul Cotroceni o întâlnire cu experţi în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, în special ale celor din secţiile ATI, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică.

„Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate. În condiţiile suprasolicitării în secţiile de Terapie Intensivă, provocate de pandemie, şi a creşterii numărului de pacienţi în stare gravă, reţelele de suport pot fi depăşite, ceea ce crează riscul major al unor tragedii de genul celei de la Piatra Neamţ. Am solicitat autorităţilor o analiză a situaţiei reale a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura din spitalele publice. Acesta pentru că, în condiţiile finanţării deficitare, spitalele dau întotdeauna priroritate altor cheltuieli, astfel că fondurile pentru service şi mentenanţă sunt mereu insuficiente”, a spus Iohannis.

Conform acestuia, trebuie găsite soluţii urgente pentru rezolvarea acestor probleme, care au fost neglijate în ultimii ani.

„O altă soluţie pe termen lung pentru a preîntâmpina situaţii precum cea de la Piatra Neamţ este preluarea coordonării actului medical înapoi la Ministerul Sănătăţii, însă vom putea face asta odată cu adoptarea unui pachet de legii ale Sănătăţii, la care lucrează deja specialiştii”, a mai spus şeful statului.

În opinia acestuia, noul pachet poate fi promovat „de o nouă majoritate parlamentară”.

Iohannis, după ce Olguţa Vasilescu a anunţat că face Târg de Crăciun: Imposibil şi inoportun

Întrebat, marţi seara, despre anunţul primarului din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căreia se va organiza în târg de Crăciun în oraş, Iohannis a răspuns: „După părerea mea, organizarea unui târg de Crăciun în plină pandemie, când avem totuşi încă aproape 10.000 de cazuri noi în fiecare zi, mi se pare imposibilă şi inoportună”.

Întrebat dacă are un mesaj pentru aleşii locali despre târguri, Iohannis a spus „aceste târguri de Crăciun în acest an cu siguranţă nu se pot organiza”.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat luni, pe Facebook, că au început pregătirile pentru Târgul de Crăciun.

„Pentru a evita aglomeraţia, anul acesta avem două locuri în care vor fi montate căsuţele, Piaţa Buzeşti si Piaţa Mihai Viteazul, iar în Parcul Romanescu va fi iluminat de sărbători în faţa Casei Bibescu. Spre deosebire de anii trecuţi, căsuţele pentru comercianţi sunt vopsite în culorile Crăciunului şi vor fi ornate cu ramuri de brad şi instalaţii de lumini, iar în zona Centrului Istoric vor fi puse în valoare mai ales clădirile. Având în vedere ca Târgul de Crăciun din Craiova este inclus, anul acesta, în topul Forbes, ne dorim să aveţi sărbători de poveste”, a scris primarul din Craiova.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici