Primarul general, Gabriela Firea: Voiculescu a preferat ca bolnavii din România să fie trimişi în străinătate

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că actualul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a "ascuns sub preş" situaţia de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală, acuzându-l pe acesta că a preferat "ca plămânii prelevaţi în România să fie trimişi în străinătate".

983 afișări
Imaginea articolului Primarul general, Gabriela Firea: Voiculescu a preferat ca bolnavii din România să fie trimişi în străinătate

Firea: Voiculescu a preferat ca bolnavii din România să fie trimişi în străinătate (Imagine:Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Nu a făcut nimic domnul ministru, a preferat ca bolnavii din România să fie trimişi în străinătate, plămânii prelevaţi în România să fie trimişi tot în străinătate şi s-a întâmplat o nenorocire acum două, trei săptămâni. A decedat un pacient. Managerul Spitalului Sfânta Maria, doctorul Narcis Copcă, revoltat de situaţia în care se află, fiind directorul unui spital acreditat, dar neprimind finanţare de la ministrul tehnocrat al Sănătăţii, a făcut publică situaţia. De fapt de aici a început totul. Domnul Voiculescu a acoperit sub preş problema de la Sfânta Maria. Subliniez, dacă este o problemă, de ce nu începe reluarea procedurii de acreditare pentru operaţiile de transplant de plămâni la acel spital? A aştepta să moară pacienţii din România şi a veni să spui că s-ar putea să fie nişte probleme, neconfirmate de specialişti, de experţi, doar de fundaţiile care sunt în jurul domniei sale şi care au interese economice şi pe care le cunoaştem foarte bine şi nu le mai nominalizez", a declarat, vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul a reluat apelul către ministrul Sănătăţii de a redeschide procedura de transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Capitală.

"Achiziţiile de acolo au fost realizate în 2015, când primar general era domnul Sava de la PNL şi consiliul general era majoritar PNL. Dacă există suspiciuni în legătură cu aceste achiziţii, îl rog pe domnul ministru să înceteze să se dueleze cu USB-PNL în faţa opiniei publice şi să ia masurile care se impun. Orice primărie asigură funcţionalitatea unei clădiri de spital, precum şi dotarea. Ministerul asigură actul medical. Haideţi să nu încurcăm mere cu pere. Noi îl întrebăm pe domnul ministru de ce nu deblochează banii pentru transplant şi dacă procedura de acreditare a spitalului nu a fost corectă, de ce nu reia această procedură şi dumnealui ne răspunde cu altceva", a mai spus Gabriela Firea.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că Inspecţia Sanitară de Stat a finalizat controlul la Spitalul Sf. Maria din Bucureşti, raportul indicând o creştere a infecţiilor nosocomiale cu 50% faţă de anul trecut, lipsa unui medic infecţionist şi a unui laborator de analize medicale, printre alte nereguli.

"Conform punctului 2 din Anexa 2 a Ordinului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă “unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.” În cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constatat că, deşi în structura organizatorică a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) şi alte patru unităţi sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balş şi Centrul de Transfuzii Bucureşti)", potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii, remisă vineri dimineaţă MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte respectarea condiţiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parţial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente.

"Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile: personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportaţi pacienţii din sala de operaţii în secţia de anestezie şi terapie intesivă este folosit şi pentru transportul lenjeriei murdare. În privinţa sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio staţie centrală de sterilizare, iar spaţiile existente pentru această activtate nu au nici ele circuite corespunzătoare. La momentul controlului, din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist", potrivit sursei citate.

La Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare, potrivit Ministerului Sănătăţii.

"Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter şi Clostridium Dificile au fost înregistrate pe secţiile de chirurgie, anestezie şi terapie intensivă, ORL şi medicină internă. În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015– 2016 nu au fost înregistrate focare de infecţie nosocomială", potrivit informării MS.

Reprezentanţii ministerului transmit că după ce Primăria Generală a Municipiului Bucureşti îşi va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătăţii va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital. Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici