Primarul suspendat din Rădăuţi, arestat pentru corupţie, a demisionat din PDL şi a devenit independent

Primarul suspendat al Rădăuţiului, Aurel Olărean, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru corupţie, a trimis secretarului municipiului o notificare prin care anunţă că a demisionat din PDL şi a devenit independent, transmite corespondentul MEDIAFAX.

343 afișări
Imaginea articolului Primarul suspendat din Rădăuţi, arestat pentru corupţie, a demisionat din PDL şi a devenit independent

Aurel Olărean (Imagine: Mihai Burlacu/ Mediafax Foto)

Aurel Olărean, ales primar din partea PDL, era preşedinte al aleşilor locali PDL Suceava şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, calităţi din care a fost suspendat automat după emiterea mandatului de arestare preventivă.

Olărean a trimis secretarului municipiului Rădăuţi o notificare prin care anunţa că a demisionat din PDL şi a devenit independent, în baza OUG 55.

În 12 septembrie, Aurel Olărean, acuzat că a şantajat un consilier local, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de Curtea de Apel Bucureşti. Ulterior, acesta a fost suspendat din funcţie, mandatul fiind exercitat în prezent de viceprimarul Tiberiu Maerean (PSD).

În 8 octombrie, Aurel Olărean şi judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, procurorul Dumitru Dâmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie.

Potrivit procurorilor DNA, în luna august 2010, primarul Aurel Olărean, în mod nelegal, a dat dispoziţie secretarului Primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuia să primească de la Primăria Rădăuţi suma de 65.000 de euro, din care 15.000 de euro onorariu de succes şi 50.000 de euro onorariu fix, fără ca pentru atribuirea contractului să se fi organizat procedura de licitaţie.

Ulterior, în 28, 29 şi 31 august 2014, Aurel Olărean a ameninţat un consilier local că, în situaţia în care, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de edil onorariul avocatului şi nu se va înscrie, în baza prevederilor OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, în partidul din care primarul face parte, va dispune ca soţia acestuia să fie revocată din funcţia de conducere pe care o deţinea la o instituţie aflată în subordinea primăriei, ceea ce implica şi diminuarea drepturilor salariale.

În ce priveşte acuzaţia de complicitate la şantaj, procurorii au arătat că în perioada 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, împreună cu judecătorii Daniela Mariana Prandea şi Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, şi cu procurorul şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dîmbu Dumitru, l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestaţi preventiv în 23 iunie, iar judecătoarea Daniela Prandea a fost pusă sub control judiciar de procurorii DNA.

Aurel Olărean, în vârstă de 54 de ani, se află la al doilea mandat de primar. În perioada 1996-2004, Olărean a fost consilier local PD la Rădăuţi, iar între 2004-2008 a fost deputat din partea acestui partid. Mandatul de deputat l-a încheiat cu câteva luni înainte de termen, el demisionând din Parlament în 23 iunie 2008 întrucât a fost ales primar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici