Principesa Margareta: Coroana şi Senatul României au stat alături aproape un secol şi jumătate

Principesa Margareta a declarat, marţi, la şedinţă solemnă de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, că familia regală şi Senatul României au stat alături timp de aproape un secol şi jumătate.

403 afișări
Imaginea articolului Principesa Margareta: Coroana şi Senatul României au stat alături aproape un secol şi jumătate

Principesa Margareta: Coroana şi Senatul României au stat alături aproape un secol şi jumătate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

”Coroana şi Senatul României au stat alături timp de aproape un secol şi jumătate. Este o onoare să pot reprezenta pe Majestatea Sa, Regele Mihai, tatăl meu, la această sărbătoare a naţiunii. Senatul a fost construit acum 150 de ani ca o expresie a meritului personal, a simţului datoriei şi a patriotismului”, a declarat Principesa Margareta în discursul susţinut de la tribuna Senatului.

Aceasta a arătat că Senatul, Camera Superioară a Parlamentului, este o instituţie a viitorului şi reprezintă, alături de Camera Deputaţilor, supremul garant al democraţiei şi al libertăţilor noastre de mâine.

”Senatul este expresia identităţii naţionale şi a devenirii noastre statale (...) De aceea, familia regală stă, acum, ca şi la început, alături de Camera Superioră a Parlamentului, cu dinamism şi speranţă”, a mai declarat Principesa Margareta.

Reprezentanta Casei Regale a mai spus că, în timpul Primul Război Mondial, ”Senatul s-a alăturat familiei regale, în refugiu, la Iaşi, unde a primit, din partea regelui Ferdinand, misiunea de a da neamului o nouă viaţă naţională”.

Potrivit Principesei Margareta, Senatul a reflectat preocupările tuturor românilor pentru unitate naţională şi identitate europeană. Ea a adăugat că în perioada interbelică Senatul a fost un element de stabilitate şi de unitate, având un rol important la consolidarea democraţiei, prin Constituţia din 1923.

”Senatul a condamnat ferm mineriadele din iunie 1990 şi septembrie 1991, a fost locul unde reprezentanţii opoziţiei au exprimat puncte de vedere asigurând un sistem de control al actelor puterii”, a mai spus aceasta.

Principesa Margareta a ţinut să menţionze că în ultimul deceniu familia regală a fost prezentă de patru ori la şedinţele Camerelor reunite ale Parlamentului.

”Pentru bunul mers al ţării noastre în viitor, alături de marea familie europeană şi euroatlantică, am încrederea că Senatul României şi celelalte instituţii ale statului vor consolida rigoarea, exerciţiul democratic pe care se sprijină naţiunea noastră”, declarat aceasta.

Principesa a mai afirmat că ”domnia legii are nevoie să stea deasupra conjuncturilor, astfel ne vom bucura de respect, prestigiu şi de adminiraţie în faţa prietenilor şi în faţa adversarilor”.

”Acum 145 de ani, Regele Carol 1, strămoşul meu, a rostit, în mesajul Tronului, o frază pe care doresc să o reamintesc: Europa ne poartă astăzi un viu interes. Să ne unim, dar, cu toţii, spre a dovedi că suntem un popor demn de această bunăvoinţă. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, a declarat în finalul discursului Principesa Margareta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici