Proiect: Numărul de membri pentru înfiinţarea unui sindicat să fie redus de la 15 la 3

Deputatul PSD Petre Florin Manole şi deputatul independent Adrian Dohotaru au iniţiat o propunere legislativă care urmăreşte reducerea numărului de membri necesari pentru înfiinţarea unui sindicat, de la 15 la 3, motivând că salariaţii ar avea mai multe şanse să-şi apere drepturile şi interesele.

387 afișări
Imaginea articolului Proiect: Numărul de membri pentru înfiinţarea unui sindicat să fie redus de la 15 la 3

Proiect: Numărul de membri pentru înfiinţarea unui sindicat să fie redus de la 15 la 3

În acest sens, cei doi vor să modifice Legea 62/2011 a dialogului social. „Prezenta propunere legislativă urmăreşte să reducă numărul de membri necesari pentru ca un sindicat să fie înfiinţat, de la 15 la 3, cu scopul de a da cât mai multe şanse salariaţilor de a se organiza în sindicate pentru a-şi apăra mai bine şi mai eficient drepturile şi interesele economice şi sociale”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii argumentează că dreptul la asociere în vederea apărării colective a drepturilor este drastic limitat prin lege la ora actuală, Legea 62/2011 a dialogului social stabilind la articolul 3 alin. (2) numărul de membri necesari pentru constituirea unui sindicat – în prezent, fiind nevoie de 15 membri fondatori pentru ca un sindicat să apară în spaţiul unei unităţi.

„Această modificare legislativă este justificată şi mai mult de abuzurile şi presiunile la care sunt supuşi salariaţii în diverse companii. Celor care sunt hărţuiţi, discriminaţi, concediaţi abuziv şi care lucrează în condiţii inumane, care nu sunt sub protecţia legilor şi a drepturilor constituţionale, legiuitorul trebuie să le ofere pârghii adecvate pentru a-şi putea crea instrumentele necesare apărării”, susţin cei doi iniţiatori.

De asemenea, deputaţii precizează că, în conformitate cu rapoartele anuale de activitate ale Consiliului Naţional al Discriminării, peste 50% din petiţiile primite de această instituţie se referă la cazuri de discriminare la locul de muncă, iar conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Sindicatelor, România este singurul stat membru al Uniunii Europene în care au loc încălcări sistematice ale drepturilor salariaţilor.

„Considerăm că scăderea numărului necesar de membri fondatori pentru a organiza mai uşor un sindicat este unul din instrumentele necesare pentru creşterea capacităţii angajaţilor de a-şi apăra drepturile la locul de muncă şi de a preveni abuzuri şi încălcări viitoare”, subliniază Manole şi Dohotaru.

Textul legislativ prevede că pentru constituirea unui sindicat este necesar un număr de cel puţin 3 angajaţi.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi susţinută de deputaţi PSD, USR şi PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici