Şedinţa de învestire a Guvernului Croitoru - cronologie

15:40 - Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, după anunţarea rezultatului votului că majoritatea şi-a spus cuvântul şi că i se va solicita şefului statului încă o dată nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier.

56 afișări
Imaginea articolului Şedinţa de învestire a Guvernului Croitoru - cronologie

Premierul desemnat, Lucian Croitoru (Imagine: Răzvan Chiriţă/MediafaxFoto)

15:40 - Rezultatul votului a fost anunţat în plenul Parlamentului. Procesul-verbal de constatare a rezultatului votului a fost prezentat de secretarul Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea. La şedinţa Parlamentului au fost prezenţi 458 de parlamentari din totalul de 470. Dintre aceştia, 440 de senatori şi deputaţi şi-au exprimat votul. Votul a fost secret cu bile.

15:20 - Componenţa Guvernului propus Parlamentului a fost cea mai bună posibilă, fiind prea puţin timp pentru a căuta oameni "capabili să apese pe butoane", a declarat premierul desemnat, Lucian Croitoru, după respingerea Cabinetului, adăugând că misiunea sa s-a încheiat şi nu are o altă perspectivă.

15:12 - Cabinetul propus de Lucian Croitoru a fost respins de Parlament. Guvernul Croitoru a primit 189 de voturi "pentru", 250 de voturi "împotrivă", iar un vot a fost anulat, a anunţat deputatul PNL Ludovic Orban.

15:00 - Votul privind învestirea Cabinetului condus de Lucian Croitoru s-a încheiat.

14:33 - Plenul Parlamentului a început votul privind învestirea Cabinetului condus de Lucian Croitoru, votul fiind secret cu bile.

13:15 - Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a intrat într-o pauză de consultări de zece minute, la finalul dezbaterilor, propunerea fiind făcută de grupul PSD, pentru modificarea şi completarea ordinii de zi.

13:09 - Deputatul independent Gabriel Oprea a făcut apel, miercuri, în plenul reunit, în numele celor 19 parlamentari neafilialţi politic, pentru sprijinirea prin vot a Guvernului propus de Lucian Croitoru.

13:05 - Deputatul independent Eugen Nicolicea a declarat, miercuri, în plen, că parlamentarii independenţi vor vota pentru stabilitate la învestirea Cabinetului Croitoru, deoarece este nevoie de un buget de stat întocmit de un guvern legitim.

13:00 - Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, în plen, că parlamentarii Uniunii vor vota împotriva Cabinetului Croitoru, precizând că nu va fi vorba despre un vot pe competenţe tehnice, ci un vot pe răspunderea politică şi respectarea principiului majorităţii.

12:55 - Reprezentanţii grupului minorităţilor nu vor vota, miercuri, în Parlament, Cabinetul Croitoru, chiar dacă vor fi prezenţi la vot, a declarat liderul grupului Varujan Pambuccian, arătând că deputaţii minorităţilor se vor ridica în picioare şi vor spune: "Prezent, nu votez".

12:50 - Senatorul PSD Ion Vasile a declarat, miercuri, că le-a oferit măşti chirugicale miniştrilor propuşi pentru Cabinetul Croitoru, "ca un simbol şi o sugestie" adresate acestora că "este timpul să acţioneze mai ferm".

12:44 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, în plen, că nu înţelege ce caută Croitoru şi Blaga în faţa Parlamentului, menţionând că farsa pe care o joacă este vulgară şi politiceşte de prost-gust, ţinând să-i ureze "La mulţi ani!" preşedintelui şi să-i ceară din nou să-şi facă datoria.

12:05 - Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, la şedinţa comună a Parlamentului pentru votul de învestitură asupra Cabinetului Croitoru, că PSD şi PNL îl vor propune, după vot, din nou pe Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru.

11:50 - Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, la şedinţa comună a Parlmentului pentru votul de învestitură a Cabinetului Croitoru, că insistenţa preşedintelui de a propune un premier care nu are majoritate parlamentară constituie o scenă de teatru absurd, demnă de Urmuz.

11:50 - Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a admis, în Parlament, că programul său de guvernare este asemănător celui prezentat, la sfârşitul anului trecut, de Cabinetul PDL-PSD, arătând că măsurile economice sunt incluse în acordul cu FMI, iar proiectele din alte domenii sunt corecte şi trebuie menţinute.

11:45 - Guvernul va menţine actualul nivel de taxare, fără să majoreze impozite, dar şi fără să diminueze contribuţii pe principiul că din criză se iese prin reducerea impozitelor, deoarece creşterea economică depinde de menţinerea stabilităţii macroeconomice, a declarat premierul desemnat, Lucian Croitoru.

11:40 - Legislaţia în domeniul pensiilor trebuie revizuită, deoarece nu asigură în prezent sustenabilitatea sistemului, iar România riscă, la un moment dat, să nu mai aibă bani pentru pensii, privilegiate sau nu, a declarat, miercuri, în Palrlament, premierul desemnat, Lucian Croitoru.

11:35 - Prelungirea instabilităţii politice şi, implicit, amânarea reformelor ar creşte nevoia de finanţare a României de la 3,5 miliarde euro la aproximativ 5 miliarde euro, în condiţiile în care nici FMI şi nici UE nu ar mai acorda tranşele din împrumut, a declarat premierul desemnat, Lucian Croitoru.

11:05 - Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a cerut Parlamentului votul de încredere pentru Guvernul propus, arătând că România trebuie să aibă un Cabinet cu prerogative depline, deoarece acordul de finanţare încheiat de România cu instituţiile internaţionale este grav pus în pericol de evoluţiile politice.

10:45 - Şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului a început cu o întârziere de aproape o oră.

10:30 - Grupurile parlamentare ale PSD au decis, miercuri dimineaţă, să voteze la vedere împotriva Cabinetului Croitoru.

10:25 - Deputatul PDL Sulfina Barbu, propusă pentru funcţia de ministru al Mediului, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Guvernul Croitoru are şanse "destul de mici" să fie învestit de Parlament.

10:20 - Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiţiei în Cabinetul Croitoru, a declarat, miercuri, că "evident" că acest Guvern are şanse să fie învestit de Parlament.

10:10 - Candidatul pentru postul de ministru al Dezvoltării, Vasile Blaga, nu a dorit să se pronunţe asupra şanselor Cabinetului Croitoru. "Să vedem, nu sunt proroc", a spus Blaga.

10:10 - Candidatul pentru postul de ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, înaintea începerii şedinţei comune a Parlamentului, că şansele ca Guvernul Croitoru să fie învestit sunt "fifty-fifty, adică 50-50".

10:05 - Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat presei că are emoţii înaintea dezbaterilor privind votul de învestitură al Guvernului, afirmând că acest lucru este normal în astfel de momente. "Trebuie să ai emoţii în astfel de momente", a spus Croitoru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici