Senatul va discuta în regim de urgenţă legea responsabilităţii fiscale

Senatul va discuta în regim de urgenţă iniţiativa legislativă privind legea responsabilităţii financiar-fiscale, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cerându-i în acest sens premierului interimar, Emil Boc, să se ponunţe în termen de trei zile asupra propunerii de act normativ.

20 afișări
Imaginea articolului Senatul va discuta în regim de urgenţă legea responsabilităţii fiscale

Senatul va discuta în regim de urgenţă legea responsabilităţii fiscale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Chestorul Senatului, senatorul PSD Ion Chelaru, a declarat, luni, că iniţiativa legislativă, care a fost promovată cu acordul liderilor tuturor formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, va fi discutată în regim de urgenţă, în urma deciziei Biroului permanent.

"Senatorii membri ai Biroului permanent s-au simţit responsabili ca, în regim de urgenţă, cu contribuţia celorlalţi factori decizionali, inclusiv Consiliul Legislativ, comisiile de specialitate şi Guvernul, să putem păşi la aprobarea acestei legi", a arătat senatorul social-democrat.

Chelaru a spus că acest proiect de lege, însuşit de toţi liderii grupurilor parlamentare, ar trebui să treacă de Parlament până la sfârşitul acestui an, pentru a fi îndeplinită una din condiţiile convenite în acordul cu FMI, în vederea eliberării următoarelor tranşe de împrumut pentru România.

"S-a stabilit ca printr-o procedură de urgenţă, în termen de trei zile să se solicite poziţia primului-ministru interimar şi să se solicite şi poziţia comisiilor de specialitate şi a Consiliului legislativ, pentru ca, în maximum de timp posibil, şi cu situaţia specială care există, fiind vorba de campanie electorală, să reuşim să trecem prin cele două Camere legea responsabilităţii financiar-fiscale, să reuşim să îndeplinim condiţiile impuse de FMI, ca, până la sfârşitul acestui an, această lege să existe şi să fie funcţională", a explicat chestorul Senatului.

Proiectul de lege a fost iniţiat de liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat: Viorel Hrebenciuc şi Ion Toma (PSD), Călin Popescu Tăriceanu şi Puiu Haşotti (PNL), Marko Bela şi Marton Arpad (UDMR), Mircea Toader şi Constantin Igaş (PDL) şi Varujan Pambuccian (minorităţi naţionale).

Proiectul de lege are ca obiectiv "asigurarea şi menţinerea disciplinei fiscal bugetare, a transparenţei şi sustenabilităţii pe termen mediu şi lung a finanţelor publice" şi "gestionarea eficientă a finanţelor publice". Proiectul precizează că "orice rectificare a bugetului aprobat precum şi utilizarea sumelor reţinute în conformitate cu legea finanţelor publice trebuie să aibă în vedere concluziile Raportului semestrial privind situaţia economică şi bugetară publicat, precum şi opinia Consiliului fiscal".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici