Video Tăriceanu, atac la şeful statului şi opoziţie: Incită la PROTESTE, creând un climat de talibanism/ Preşedintele Senatului: Statul paralel dinamitează obiectivele de dezvoltare durabilă ale României

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat, marţi, un atac la adresa partidelor de opoziţie şi a şefului statului, Klaus Iohannis, despre care a spus că au generat un ”climat de talibanism”, respingând orice discuţie despre proiectele pe termen lung ale României.

2693 afișări

”Partidele de opoziţie, din păcate, îşi fac un titlu de glorie în a respinge în bloc orice propunere a coaliţiei de guvernare, iar reprezentanţi ai unor instituţii ale statului ajung în punctul în care incită la proteste de stradă, inclusiv la nivelul preşedintelui României. Este un climat de talibanism, în care discuţiile despre proiecte pe termen lung ale României, cum este şi cazul acestei strategii, sunt greu de realizat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unui eveniment despre revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României, desfăşurat la Guvern.

El a mai spus că, în ultima perioadă, a observat ”cu îngrijorare” o polarizare excesivă a zonei politice, a scenei politice, cât şi a societăţii româneşti, în ansamblul ei.

Totodată, Tăriceanu a dat ca exemplu strategia dezvoltării durabile adoptată în 2008.

”Strategia (dezvoltării durabile a României - n.r. din 2008) a fost rezultatul unui efort început de fostul preşedinte Ion Iliescu şi de premierul Adrian Năstase, continuat şi finalizat în timpul mandatului pe care l-am avut şi la care au participat cei mai importanţi specialişti ai României. Acest efort s-a bucurat de un larg sprijin politic şi inclusiv opoziţia de la acea vreme a înţeles să participe constructiv la realizarea acestei strategii. Un astfel de sprijin larg este, după părerea mea, obligatoriu, pentru că o astfel de strategie trebuie urmărită dincolo de ciclurile electorale, indiferent de partidele care se succed la putere”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că "statul paralel" dinamitează obiectivele de dezvoltare durabilă ale României, afirmând că ceea ce a început ca o luptă legitimă împotriva corupţiei s-a transformat într-o luptă acerbă pentru putere.

”Doresc să fac referire la cea mai importantă provocare pentru România, fără de care atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă nu poate fi posibilă. Este o provocare specifică României, care din păcate nu a scăpat definitiv de practicile specifice regimului comunist. Nu am cuprins această provocare în strategia din 2008 dintr-un motiv foarte simplu, pentru că nu mi-am imaginat că România nu s-a desprins definitiv de trecutul ei. Mă refer la ceea ce vedem astăzi cu toţii, anume <statul paralel>, statul ocult care pune sub semnul întrebării principiile democratice fundamentale, cum ar fi exercitarea puterii de către cetăţeni, prin intermediul reprezentanţilor aleşi prin vot, adică al Parlamentului, sau separaţia puterilor în stat sau ceea ce numim global statul de drept”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unui eveniment despre revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României, desfăşurat la Guvern.

El a mai spus că ”existenţa unui stat paralel dinamitează obiectivele de dezvoltare durabilă ale României” din cel puţin din două puncte de vedere.

”Mă refer în primul rând la abuzurile asupra cetăţenilor şi la nerespectarea drepturilor şi libertăţilor acestora. Un stat în care cetăţenii se tem, în care cetăţenii sunt ascultaţi, în care oamenii de afaceri sunt obiectul unor anchete abuzive este un stat care, evident, descurajează iniţiativa şi blochează dezvoltarea. În al doilea rând mă refer la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. În ultimii ani constat o tendinţă îngrijorătoare de a se exercita presiuni nepermise asupra Parlamentului, cât şi a Guvernului, prin metode, unele represive, deja cunoscute şi validate – dosare fabricate, cătuşe, încercări de compromitere prin justiţie televizată, încarcerări nejustificate, folosirea <diviziei presă> a statului paralel şi exemplele pot continua mult şi bine. Ceea ce a început ca o luptă legitimă împotriva corupţiei s-a transformat într-o luptă acerbă pentru putere, într-o luptă uneori surdă, uneori oarbă, alteori la vedere, în care se încearcă acapararea puterii, dar prin metode nedemocratice şi ilegitime”, a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a susţinut că, în ultima perioadă, hotărâri ale Guvernului sunt anchetate de procurori, iar ”magistraţii aflaţi în poziţii de la vârful sistemului îndeamnă public să se folosească porice mijloace pentru a se reduce la tăcere parlamentari şi pentru a bloca discutarea unor proiecte de lege, cum ar fi legile de reformă a Justiţiei”, condiţii în care capacitatea Parlamentului şi Guvernului de a-şi exercita rolul prevăzut de Constituţie este mult redus.

”Discuţia despre politic publice şi strategii guvernamentale pentru o dezvoltare durabilă devină fără obiect dacă cei care ar trebui să le adopte şi să le pună în practică se tem că vor deveni şi ei ţinte sau, şi mai rău, îşi văd iniţiativele blocate”, a conchis preşedintele Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici