Toader: Guvernul este cel care autorizează publicarea raportului GRECO. Am semnat memorandumul/ PNL: Toader să publice raportul pe legile justiţiei. Cerem PPE să sesizeze Comisia de la Veneţia

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat miercuri că guvernul este cel care autorizează publicarea raportului GRECO şi nu ministerul pe care îl conduce, acesta subliniind că a semnat memorandumul prin care solicita autorizarea pentru acestei acţiuni.

2520 afișări
Imaginea articolului Toader: Guvernul este cel care autorizează publicarea raportului GRECO. Am semnat memorandumul/ PNL: Toader să publice raportul pe legile justiţiei. Cerem PPE să sesizeze Comisia de la Veneţia

PNL: Toader să publice raportul GRECO pe legile justiţiei. Cerem PPE să sesizeze Comisia de la Veneţia

„Guvernul şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului GRECO! În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 – 23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedura ale GRECO. Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiţiei. Autorităţile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Potrivit Regulilor 34 par. 3 şi 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informaţiile conţinute în rapoarte sunt confidenţiale, până la data publicării. Precizăm faptul că, până în prezent, a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare şi de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România. În acest context, am semnat Memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului”, a precizat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Explicaţiile vin după ce Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a adoptat un nou raport privind reformele justiţiei din România, în cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie, şi îndeamnă autorităţile române să autorizeze cât mai rapid publicarea raportului.

GRECO anunţă că preşedintele instituţiei a primit instrucţiuni să informeze autorităţile române cu privire la concluziile raportului (Greco-AdHocRep(2018)2), iar şeful delegaţiei României este chemat să prezinte, la următoarea reuniune plenară GRECO (18-22 iunie 2018), o informare scrisă privind situaţia reformelor justiţiei, se arată într-un comunicat pe site-ul instituţiei europene.

Totodată, GRECO invită autorităţile să autorizeze, cât mai curând posibil, publicarea raportului adoptat recent. O delegaţie a Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) a vizitat România în perioada 21-22 februarie.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a determinat că performanţele curente ale României în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor sunt "în general nesatisfăcătoare".

PNL: Toader să publice raportul GRECO pe legile justiţiei. Cerem PPE să sesizeze Comisia de la Veneţia

PNL îi solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să publice de urgenţă raportul GRECO pe legile justiţiei, a declarat, miercuri, senatorul Alina Gorghiu, afirmând că liberalii vor solicita printr-o scrisoare Adunării Parlamentare şi PPE sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei.

„Săptămâna trecută a fost elaborat raportul pe procedura de evaluare ad-hoc făcut de GRECO pe subiectul legilor justiţiei din România şi din Polonia. (...) Este un raport destul de grav la adresa României, la adresa Parlamentului. (...) Ce s-a întâmplat cu acest raport în România spre deosebire de Polonia? Zace în sertarul domnului ministru Toader la Ministerul Justiţiei. Procedura spune în felul următor: ca acest raport să devină public, ca fiecare cetăţean din România să poată lua cunoştinţă de aspectele critice la adresa legilor justiţiei din acest raport, România, prin ministerul de resort, trebuie să-şi dea acceptul şi să publice raportul. Astfel, astăzi în Biroul Executiv s-a luat decizia şi am şi trimis adresă formală către minister să solicităm publicarea de urgenţă a raportului”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a afirmat că raportul este unul oficial, „nu o scrisoare de amor”.

„(...) Suspectez, dacă nu se va publica de urgenţă raportul că dl Toader are ceva de ascuns. (...) Îi cerem de urgenţă publicarea acestui raport. (...) Este un raport public pentru orice cetăţean, nu este o depeşă, o scrisoare de amor între domnul Toader şi mai ştiu eu ce membru al GRECO. Este o problemă instituţională care ţine de buna funcţionare a sistemului judiciar din România şi de cooperarea între instituţii", a spus Gorghiu.

Liberalii din Comisia juridică a APCE vor solicita, printr-o scrisoare adresată Adunării Parlamentare şi PPE sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei, amintind că deja există un precedent în cazul legii de modificare a Ordonanţei 26/2000, a precizat Alina Gorghiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici