Un partid a atacat în justiţie decizia Primăriei de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar

PNL Bucureşti a atacat în justiţie hotărârile de înfiinţare a companiilor municipale, cerând anularea şi dizolvarea acestora, precum şi decizia de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar. Liberalii au depus plângere împotriva proiectului de realibilare a Grădinii Cişmigiu.

1099 afișări
Imaginea articolului Un partid a atacat în justiţie decizia Primăriei de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar

Un partid a atacat în justiţie decizia Primăriei de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar

„Prevederile din HCGMB nr.371/2019 contravin în mod flagrant OUG nr. 195/2002 şi HG nr. 1361/2006 care stipulează următoarele: constatarea şi aplicarea contravenţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice poate fi dispusă numai de către poliţiştii rutieri, nu de poliţiştii locali. Încă din 2015, prin decizia nr. 9/2015 a ICCJ, în recursul în interesul legii s-a stabilit că nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale situaţia referitoare la regulamente privind procedura de ridicare, transport, depozitare şi restituire a vehiculelor staţionate
sau oprite neregulamentar pe drumurile publice. Acest lucru nu se poate face pentru că autorităţile administraţiei publice locale nu au competenţa de reglementare în această speţă”, au transmis reprezentanţii PNL Bucureşti, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Cu toate că poliţiştii locali nu pot constata şi aplica sancţiuni conform ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice, în anexa 1 la HCGMB privitoare la dispoziţia de ridicare, se arată că se dispune de
poliţiştii locali, atât sancţiunea principală, reprezentată de amendă contravenţională, cât şi măsura complementară de ridicare a autovehiculului.

Potrivit sursei citate, dincolo de aceste aspecte, adoptarea unei asemenea măsuri brutale, fără nicio altă măsură care ar putea ajuta la fluidizarea traficului, demonstrează înţelegerea limitată de către actuala conducere a capitalei a unor noţiuni elementare de mobilitate urbană ce ţin de statutul unui oraş european. PNL Bucureşti a iniţiat aceasta această acţiune pentru că astfel de iniţiative trebuie să fie completate de măsuri complementare pentru a putea fi considerate benefice pentru Bucureşti.

„Este obligaţia noastră, a principalei forţe de opoziţie din România, să venim în întâmpinarea aşteptărilor alegătorilor noştri şi să devenim scut de apărare împotriva asalturilor PSD la adresa legilor, bunurilor şi bunului simţ. Noua echipă a PNL Bucureşti va sancţiona fără întârziere orice derapaj al administraţiei Firea - PSD pentru că doar aşa putem lupta pentru o Românie normală”, a declarat preşedintele PNL Bucureşti Violeta Alexandru.

O altă acţiune în instanţa a PNL Bucureşti vizează anularea şi dizolvarea societăţilor ilegal înfiinţate. Liberalii amintesc că au depusă în prealabil o plângere împotriva hotărârilor de înfiinţare şi acţiune în contencios de suspendare a deciziei de confirmare.

Acţiunea a fost depusă în 2018, pentru anularea şi dizolvarea societăţilor înfiinţate de Gabriela Firea - ca urmare a hotărârii de anulare a deciziei de înfiinţare. Pe această speţă, PNL Bucureşti este în proces, termenul fiind pe 18.09.2019.

În timpul procesului, Guvernul a decis adoptarea Codul administrativ prin OUG nr.57/2019, după ce reglementarea prin lege a respectivului cod a eşuat din cauza unor grave probleme de constituţionalitate, legea Codului Administrativ, fiind declarată neconstituţională în ansamblul său de către CCR conform Deciziei nr..681/2018, arată sursa citată.

„PSD a ignorat decizia Curţii Constituţionale, dar mai ales rolul Parlamentului într-o democraţie şi a adoptat Codul Administrativ, un act de o complexitate deosebită cu implicaţii majore asupra administraţiei publice centrale şi locale prin Ordonanţă de urgenţă. Odată cu adoptarea noului cod, Viorica Dăncilă a ridicat mingea la fileu pentru Gabriela Firea, prin modificarea majorităţii cerută de lege pentru adoptarea hotărârilor ce vizează aspecte ce ţin de administrarea patrimoniului, de la majoritatea de la 2/3 la jumătate +1 din numărul de consilieri în funcţie”, potrivit sursei menţionate.

PNL Bucureşti a atacat în justiţie şi proiectul de reabilitate a Grădinii Cişmigiu.

„Proiectul de Hotărâre a Consiliului General privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestui obiectiv de investiţii a fost adoptat cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind
transparenţa decizională în administraţia publică (nu a fost publicat niciun anunţ referitor la acest proiect de act normativ) şi în lipsa unei motivări privind necesitatea şi oportunitatea adoptării acestui act
normativ. Valoarea totală de 46.874.455,34 lei, echivalentul a aproximativ 10 milioane de euro nu a fost motivată, iar interesul public a fost grav prejudiciat”, arată comunicatul de presă.

Proiectului de reamenajare a parcului Grădina Cişmigiu, aşa cum reiese din apariţiile din presă, vizează creşterea numărului de terase şi chioşcuri de la 11 la 17, tăierea unui număr de aproximativ 60 de
arbori, desfiinţarea celor 3 locuri de joacă şi amenajarea unuia mare în zona Pieţei Walter Mărăcineanu precum şi desfiinţarea spaţiului pentru câini, dar şi creşterea suprafeţei aleilor. În plus, proiectul propune pavarea peluzei de pe axul parcului Grădina Cişmigiu.

„Gabriela Firea foloseşte consiliul ca o masă de manevră, în loc să pună în dezbatere proiectele majore de interes pentru locuitorii capitalei României, iar PNL Bucureşti, prin acţiunile întreprinse în instanţă,
readuce aminte în mod ferm că administraţia locală este obligată să adopte acte într-un proces transparent, aşa cum prevede legea, astfel încât cetăţenii să fie informaţi şi consultaţi”, conchide sursa amintită.

Taguri:
firea,
judecata,
pnl

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici