Ungureanu vrea Cod de etică al parlamentarilor, care să sancţioneze absenţele nemotivate

Co-preşedintele ARD Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, joi, că, după ce va deveni senator, va susţine dezbaterea publică a proiectului de cod de etică şi de integritate pentru parlamentari care să prevadă sancţionarea acestora pentru absenţa nemotivată de la lucrările Parlamentului.

134 afișări
Imaginea articolului Ungureanu vrea Cod de etică al parlamentarilor, care să sancţioneze absenţele nemotivate

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

"Intenţionez ca din primele zile ale mandatului de senator să insist pentru dezbaterea publică a proiectului de cod de etică şi de integritate, care să fie adoptat de viitorul legislativ", a spus Mihai Răzvan Ungureanu într-o conferinţă de presă.

El a arătat că în septembrie 2012 trei ONG-uri au propus Parlamentului un proiect de cod de etică şi integritate care a fost trimis spre dezbatere comisiilor de specialitate ale legislativului, dar despre care nu s-a mai auzit nimic.

Ungureanu a precizat că acest cod de etică şi integritate este proiectat după modelul de conduită al Parlamentului European şi că există state cum ar fi Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Belgia care au adoptat un asemenea cod şi care reglementează activitatea parlamentarilor pe perioada mandatului.

Potrivit lui Mihai Răzvan Ungureanu, prin acest cod parlamentarii ar urma să fie sancţionaţi în cazul în care absentează nemotivat de la lucrările Parlamentului, nu respectă programul de lucru din comisii şi plen şi în cazul nerespectării secretului profesional, dar şi al "comportamentelor neconforme cu etica publică, atitudini jignitoare, atitudini agresive, toate aducând scăderea prestigiului Parlamentului României".

Ungureanu a mai spus că, în urma concluziilor unei comisii consultative, sancţiunile pentru parlamentari ar putea să meargă de la pierderea dreptului la remuneraţie parţial sau total până la dreptul de reprezentare a electorilor în legislativ.

"Un cod etic şi de integritate va pune punct dezbaterii privind incompatibilităţi sau la apărarea parlamentarilor aflaţi sub cercetare penală", a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.

Întrebat dacă prin acest cod de conduită ar urma să fie sancţionaţi şi parlamentarii care trec de la un partid la altul, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: "Da, aş susţine condamnarea traseismului politic". El nu a mai făcut însă alte precizări pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici