Uniunea Europeană vrea să fie mai activă în comerţul internaţional / Mesajul adresat Statelor Unite

  • Uniunea Europeană vrea un rol mai activ în relaţiile comerciale internaţionale, în virtutea autonomiei strategice
  • Comisia Europeană: "UE va avea o atitudine mai determinată în apărarea intereselor şi valorilor"
  • UE va analiza atent strategia Administraţiei Joseph Biden privind prioritizarea achiziţiilor de produse americane
170 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană vrea să fie mai activă în comerţul internaţional / Mesajul adresat Statelor Unite

Sursa foto: profimedia

Uniunea Europeană intenţionează să asume un rol mai activ în comerţul internaţional, în cadrul conceptului autonomiei strategice, iar Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, vrea instrumente pentru contracararea practicilor comerciale incorecte şi anunţă că va urmări acţiunile SUA.

Comisia Europeană a anunţat, joi, iniţierea configurării noii strategii comerciale pentru următorii ani. "Reflectând conceptul autonomiei strategice deschise, strategia porneşte de la deschiderea Uniunii Europene în sensul de a contribui la relansarea economică prin susţinerea transformărilor ecologică şi digitală, precum şi prin concentrarea atenţiei asupra consolidării multilateralismului şi reformării reglementărilor comerciale globale pentru a asigura că sunt corecte şi sustenabile. În situaţiile în care va fi necesar, UE va avea o atitudine mai determinată în apărarea intereselor şi valorilor, inclusiv prin intermediul unor noi instrumente", anunţă Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Abordând una dintre cele mai mari provocări de acum şi răspunzând aşteptărilor cetăţenilor, Comisia Europeană plasează sustenabilitatea în centrul noii strategii comerciale, susţinând transformarea fundamentală a economiei europene spre a deveni neutră din punct de vedere climatic. Strategia include o serie de acţiuni principale care se concentrează pe oferirea unor reglementări comerciale mondiale mai puternice şi prin contribuţii la relansarea economică", subliniază Executivul UE.

Referindu-se la noua strategie, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Comerţ, a declarat: "Provocările cu care ne confruntăm necesită o nouă strategie pentru politicile comerciale ale UE. Avem nevoie de comerţ deschis, bazat pe reguli, pentru a putea restabili creşterea economică şi crearea de locuri de muncă după criza Covid-19".

"La fel de important, politicile comerciale trebuie să susţină total transformările ecologică şi digitală ale economiei noastre şi să conducă eforturile globale de reformare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). De asemenea, trebuie să ne ofere instrumente pentru a ne apăra atunci când ne confruntăm cu practici comerciale incorecte. Noi vom continua un parcurs deschis, strategic şi determinat, evidenţiind abilitatea UE de a face propriile alegeri şi de a configura lumea din jurul său prin spirit de leader şi prin implicare, reflectând interesele şi valorile noastre strategice", a subliniat Valdis Dombrovskis, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Strategia comercială a UE are ca priorităţi o "reformare majoră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului", angajamente globale privind comerţul şi clima, noi reguli în comerţul digital, "reguli mai puternice pentru contracararea distorsiunilor concurenţiale" şi restabilirea sistemului de obligaţii privind soluţionarea litigiilor.

Comisia Europeană pledează pentru "eliminarea barierelor comerciale nejustificate" în economia digitală. "Prin consolidarea alianţelor, precum parteneriatul transatlantic, alături de o atenţie sporită asupra ţărilor vecine şi asupra Africii, UE va fi într-o postură mai bună să configureze schimbările la nivel mondial", subliniază Comisia Europeană.

UE va analiza atent strategia Administraţiei Joseph Biden privind prioritizarea achiziţiilor de produse americane

Într-o declaraţie separată, pentru site-ul Politico.eu, Valdis Dombrovskis a semnalat că Uniunea Europeană va analiza atent strategia preşedintelui SUA, Joseph Biden, de stimulare a achiziţiilor de produse americane. Joseph Biden a emis la sfârşitul lunii ianuarie o ordonanţă executivă prin care prioritizează achiziţiile de produse americane de către instituţiile federale din SUA. "Vom cumpăra produse americane şi vom susţine locurile de muncă americane", a spus noul preşedinte al SUA.

"Vom evalua în ce măsură Statele Unite se conformează angajamentelor asumate în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului la nivelul achiziţiilor", a reacţionat joi Valdis Dombrovskis.

"În privinţa strategiei «Cumpărăm produse americane», acest lucru va necesita o evaluare mai profundă, asupra implicaţiilor precise, asupra implicaţiilor pentru companiile din spaţiul UE, asupra angajamentelor SUA în cadrul OMC", a subliniat Vladis Dombrovskis.

Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Afaceri Economice a reiterat că Bruxellesul vrea să impună taxe companiilor digitale şi a exprimat speranţa că Statele Unite vor colabora. "În privinţa taxelor în domeniul digital, observăm voinţa noii Administraţii a SUA de a se implica într-adevăr activ pentru a ajunge la un acord global. De fapt, ieri am avut o conversaţie cu noul secretar american al Trezoreriei, Janet Yellen, tocmai pentru a discuta, printre altele, despre problema taxelor digitale, iar ea a indicat clar voinţa SUA de a se implica activ şi constructiv şi de a căuta un consens global", a subliniat Dombrovskis.

Oficialul UE a sugerat că relaţiile transatlantice vor fi mai facile în timpul Administraţiei Joseph Biden, amintind că Bruxellesul a propus deja Washingtonului anularea tarifelor comerciale şi stabilirea unor noi reguli privind subvenţiile destinate producătorilor aeronautici Airbus şi Boeing. "Semnalele primite de la Administraţia Biden sunt în general încurajatoare. Observăm mai multă voinţă de abordare a disputelor comerciale bilaterale (...)", a subliniat oficialul UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici