Iohannis, la recepţia de Ziua Naţională: De teama justiţiei, unii inventează scenarii despre un altfel de stat/ O societate civilă care sancţionează derapajele politicienilor, marele câştig

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat din nou puterea, la recepţia de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni, spunând că de teama justiţiei şi a statului de drept, unii inventează scenarii despre un altfel de stat, scenarii care nu folosesc deloc viitorului ţării.

3499 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la recepţia de Ziua Naţională: De teama justiţiei, unii inventează scenarii despre un altfel de stat/ O societate civilă care sancţionează derapajele politicienilor, marele câştig

VIDEO LIVE | Recepţie de 1 Decembrie la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis susţine un discurs, de la ora 18.00

"De teama Justiţiei şi a statului de drept, unii inventează senarii despre un altfel de stat. Nu ştiu cui pot folosi aceste ficţiuni, dar viitorului României, nu", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în discursul de la recepţia oferită de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a declarat că ţara se află într-un moment în care trebuie să decidă dacă va continua drumul pe care l-a făcut în ultimii 10 ani, de la aderarea la Uniunea Europeană, sau "facem paşi înapoi şi riscăm să ne întoarcem în trecut".

"Din această perspectivă, lecţiile istoriei sunt astăzi mai evidente ca oricând. O societate liberă, în care oricine are şansa de a-şi urma vocaţia, în care fiecare cetăţean poate trăi în siguranţă, având o viaţă prosperă şi garanţia că drepturile îi sunt respectate, este o societate din care reflexele autoritariste de orice fel sunt eliminate. De aceea, mi-aş fi dorit ca în ultimul an, cu atât mai mult cu cât este anul premergător Centenarului, să fi văzut o mai mare preocupare a decidenţilor politici pentru consolidarea democraţiei în ţara noastră, a independenţei justiţiei şi pentru întărirea practicilor de guvernare în beneficiul tuturor românilor, nu al unor grupuri. Vedem, în schimb, o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu aşteptările românilor şi cu interesele strategice pe termen lung ale ţării noastre.", a mai spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului face referire la statul paralel, invocat de liderii PSD- ALDE şi al cărei beneficiar ar fi chiar Klaus Iohannis.

De altfel, Comitetul Executiv Naţional al PSD a adoptat, în data de 17 noiembrie, o rezoluţie prin care este constatată existenţa unui ”stat paralel şi ilegitim”, care încearcă în mod abuziv să preia controlul asupra puterii legitim constituite prin alegeri libere şi corecte.

”PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit «Stat Paralel şi Ilegitim», care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică”, se arată în rezoluţia adoptată în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Lideii PSD constată existenţa mai multor ”vulnerabilităţi” ale statului de drept, care sunt speculate de „Statului Paralel şi Ilegitim” pentru a-şi impune controlul asupra puterii politice şi judecătoreşti. ”Rezultă că «Statul Paralel şi Ilegitim» foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, susţin social-democraţii.

Potrivit rezoluţiei, statul paralel şi-ar disimula acţiunile sub pretextul luptei anticoruţie având ca scop ”hărţuirea şi decapitarea puterii politic legitim alese”.

Iohannis: Sunt politicieni care îşi doresc să ţină România captivă în trecut

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la recepţia oferită de Ziua Naţională, că sunt politicieni care îşi să doresc să ţină România captivă în trecut şi acuză o parte a clasei politice că foloseşte puterea în scopuri partizane.

"Sunt acei politicieni care îşi doresc să ţină România captivă în trecut, pentru folosul lor personal, şi sunt dispuşi să facă orice compromis pentru a-şi atinge obiectivele, chiar dacă asta înseamnă să devieze România de la parcursul său euro-atlantic", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre o societate românească ce a ajuns la maturitate, iar mobilizarea din stradă, din 2017, a arătat acest lucru, spune Klaus Iohannis.

"Este dovada maturităţii depline la care a ajuns societatea românească. Maturitate care, din păcate, nu se regăseşte şi în acea parte a clasei politice care încă mai crede că poate abuza de putere şi acţiona fără nicio răspundere în scopuri partizane", a mai declarat preşedintele.

Iohannis: O societate civilă care sancţionează derapajele politicienilor, marele câştig al anului

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în discurusul ţinut la recepţia de Ziua Naţională, că marele câştig al anului 2017 este faptul că România a dovedit că are o societate capabilă să sancţioneze eorirle şi derapajele politicienilor.

”Spuneam tot aici, în urmă cu exact un an, că o ţară stabilă înseamnă justiţie independentă, economie funcţională şi luptă anticorupţie. La numai câteva zile de la acel moment, când aceste valori au fost puse în pericol de intenţia Guvernului de a modifica legile justiţiei, românii au ieşit în stradă într-un număr impresionant pentru a le proteja”, a spus Iohannis.

Acesta a apreciat că manifestaţiile de la începutul anului nu arată dezbinare sau un clivaj social. ”Eu, dimpotrivă, am văzut în evenimentele de la începutul acestui an, dar şi în cele de acum câteva zile, o Românie mai solidară ca niciodată în jurul unor valori şi principii, o ţară trează şi determinată, cu cetăţeni care au manifestat pentru a apăra democraţia şi statul de drept, având în gând un singur lucru: viitorul ţării lor”, a declarat şedul statului.

El a elogiat activitatea societăţii civile care a reuşit să stopeze derapajele politicienilor. ”Existenţa unei societăţi active, capabilă să sancţioneze erorile şi derapajele politicienilor şi să-şi susţină clar aşteptările este marele câştig al anului care stă să se încheie. Mobilizarea civică fără precedent în epoca postcomunistă este dovada maturităţii depline la care a ajuns societatea românească. Maturitate care, din păcate, nu se regăseşte şi în acea parte a clasei politice care încă mai crede că poate abuza de putere şi acţiona fără nicio răspundere în scopuri partizane”, a afirmat preşedintele

El le-a transmis românilor că ei au capacitatea de a decide direcţia în care se îndreaptă ţara. ”Nu uitaţi nici un moment că adevărata putere de a trasa direcţia pe care merge România este a voastră, iar implicarea în momentele decisive poate face diferenţa, aşa cum trecutul ne-a demonstrat-o cu atâtea ocazii”, a conchis Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici