Video VIDEO Recepţie oferită cu ocazia Zilei Europei în Grădina Palatului Cotroceni/ Juncker: Românii au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectaţi peste tot în Europa

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a urat bun venit în germană.

1452 afișări

LIVE TEXT Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Iohannis:

  • Mulţumesc, Jean Claude, că ai acceptat invitaţia mea şi mă bucur mult că îţi pot ura bun venit la Bucureşti în această zi specială în care celebrăm atât ziua Europei, cât şi cei 10 ani de apartenenţa ai României la UE.
    Dincolo de bucuria festivă, orice moment aniversar este totodată şi un prilej de reflecţie. Avem ocazia să ne gândim la ceea ce înseamnă UE pentru noi, dar şi la ceea ce reprezinta România pentru marea familie europeană.
  • Ca orice mare proiect, UE s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase provocări pe care le-a depăşit cu succes, dar parcă niciodată Uniunea nu a traversat o perioada complicată că acum. Trebuie să facă faţă simultan unor crize profunde.
  • Sunt provocări multiple pe care trebuie să le gestionăm, fie că ne referim la situaţia de securitate de la graniţele UE, la necesitatea reconfigurării graniţelor, la ameninţările de natură teroristă sau la proliferarea tendinţelor eurosceptice, xenofobe sau radicale. Sunt teste dificile care ne pun la încercare determinarea, solidaritatea şi unitatea.
  • Tocmai de aceea, cred că cel mai bun răspuns la aceste provocări este o Europa mai unită şi solidară în soluţii şi în abordări. Proiectul european va continua să se dezvolte, dacă rămânem fideli valorilor pe care este clădit întregul edificiu al UE.
  • Esenţa declaraţiei de la Roma e că numai lucrând împreună şi pe baza unor obiective comune, statele europene vor putea duce mai departe proiectul european.
  • La 10 ani de la aderare, mă bucură faptul că România îşi poate păstra viziunea să pro-europeană. Obiectivele noastre privind viitorul UE sunt clare.
  • La 10 ani, bilanţul este unul pozitiv, iar progresele înregistrate de România sunt mai mult decât evidente. În mod cert, aderarea a avut costurile sale, dar acestea au fost cu mult depăşite de beneficiile aduse. Ce au însemnat cei 10 ani de apartenenţa la UE pentru România?
  • România şi-a definit tot mai puternic rolul sau în procesul de luare a deciziilor la nivel european, mai cu seama în privinţa eforturilor Uniunii de a răspunde nevoilor cetăţenilor săi.
  • Să ne amintim în acelaşi timp şi de drepturile pe care le au românii în calitate de cetăţeni. Posibilitatea de a călători, de a munci în statele membre ale UE sunt doar câteva dintre cele mai importante.
  • Astăzi, la 10 ani de la aderare, întrebarea firească este care sunt în continuare paşii de urmat? După un deceniu de apartenenţă se poate spune că România a depăşit perioada de aderare. (...) România are atuul de a fi o sursă de stabilitate.

 

Juncker la Cotroceni

 

-----------------------------------------------------------------

După şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene a mers la Palatul Cortoceni, pentru o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis.

”Discuţiile vor viza subiecte prioritare de pe agenda următoarelor reuniuni ale Consiliului European, precum procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene şi negocierile legate de retragerea Marii Britanii din Uniune. Vor fi abordate şi aspecte legate de priorităţile politice ale viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine în primul semestru din 2019”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Începând cu ora 15.00, Jean-Claude Juncker se va întâlni, la Palatul Victoria, cu premierul Sorin Grindeanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici