Vosganian: PNL respinge soluţia Guvernului de majorare a TVA, e insuficientă şi ineficientă

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe, a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX că măsura decisă de Guvernul Boc privind majorarea TVA, de la 19% la 24 %, este insuficientă, ineficientă, împovărătoare şi va duce la majorarea preţurilor cu mai mult de 5%.

14 afișări
Imaginea articolului Vosganian: PNL respinge soluţia Guvernului de majorare a TVA, e insuficientă şi ineficientă

Vosganian: PNL respinge soluţia Guvernului de majorare a TVA, e insuficientă şi ineficientă (Imagine: Gabriel_Petrescu/Mediafax Foto)

"În continuare, noi nu cunoaştem care este viziunea Guvernului privind echilibrul bugetar. De pe acum pot să spun românilor că această măsură privind creşterea TVA, pe lângă faptul că este insuficientă, este şi ineficientă, fiind insuficientă pentru că deja dezechilibrul bugetar pe 2010 necesită sume de cel puţin 3 miliarde de euro pentru a se reîntoarce la deficitul de 6,8%", a susţinut Vosganian.

El a subliniat că nu ştie dacă Guvernul a făcut şi "impactul în ceea ce priveşte reducerea consumurilor, atunci când va majora TVA şi care va fi impactul asupra preţurilor".

"De asemenea, oamenii săraci care s-au bucurat că nu se mai reduc pensiile trebuie să ştie că această măsură se adresează în primul rând lor, pentru că oamenii care îşi dedică toate veniturile consumului vor fi cei mai afectaţi de creşterea taxei pe valoarea adăugată. Probabil că Guvernul, în sărăcia viziunilor sale, n-a avut altă soluţie, dar impactul pe inflaţie, pe populaţia săracă, va fi destul de mare. Oricum, PNL respinge această soluţie, pe care o consideră cea mai facilă, dar în acelaşi timp împovărătoare pentru români", a spus liberalul.

El a explicat că, în opinia liberalilor, "nici comercianţii, nici producătorii nu îşi vor majora preţurile doar cu 5%, ci cu mai mult, pentru a-şi acoperi eventualele costuri survenite din cauza creşterii TVA".

"Şi dacă cineva obiectează că nu o vor face, pentru că oamenii nu au bani, asta nu e adevărat decât în ceea ce priveşte produsele alimentare, pentru că omul trebuie să mânânce şi dacă e sărac. Or eu nu am înţeles de la Guvern că vrea să facă TVA diferenţiat şi să păstreze 19% la alimente sau la îmbrăcăminte, ceea ce poate ar fi trebuit să facă", a mai spus liderul PNL.

Pe de altă parte, vicepreşedintele liberal a afirmat că articolul 53 din Constituţie ar trebui invocat împotriva actualului Guvern.

"PNL socoteşte că, dacă articolul 53 din Constituţie privind siguranţa naţională a fost invocat de Guvern, noi credem că trebuie să fie invocat ca să ne apere de acest Guvern, care devine o ameninţare tot mai mare la adresa siguranţei naţionale", a adăugat el.

Întrebat dacă liberalii ar vota reexaminările legilor de austeritate asumate de Guvernul Boc în concordanţă cu decizia CC, Vosganian a menţionat că PNL va vota eliminarea articolelor declarate neconstituţionale.

"Să ne înţelegem, încă nu este clar procedural ce discutăm, dacă discutăm numai articolele vizate de CC, sigur că noi suntem de acord ca pensiile să nu se tăie. Deci vom vota pentru eliminarea articolelor. Noi am mers întotdeauna pe faptul că legile nu pot contrazice deciziile CC", a conchis Vosganian.

Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, fără a majora şi cota unică de impozitare, urmând totodată să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale.

Premierul Emil Boc a precizat, la finalul şedinţei de guvern, că majorarea TVA va fi aplicată de la 1 iulie.

"Nu aveam o soluţie mai bună din perspectiva deciziei Curţii Constituţionale. Ne vom corela politicile fiscal-monetare cu cele ale Băncii Naţionale pentru a ţine sub control inflaţia şi cursul euro-leu", a spus Boc.

El a arătat că majorarea TVA este singura decizie Guvernului, fără eventuale creşteri ale cotelor CAS şi impozitarea suplimentară a pensiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici