Zegrean: Constituţia nu spune dacă alegerile se fac într-un tur sau două, ci să fie alegeri libere

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că Legea fundamentală nu spune dacă alegerile se fac într-un tur sau două, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte, el adăugând că restul ţine de decizia politică.

Augustin Zegrean (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, întrebat de ziarişti în legătură cu refuzul Guvernului de a da curs apelului PNL şi de a emite o ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la două tururi de scrutin în cazul alegerii primarilor.

Întrebat dacă este democratic ca legea să fie modificată de un guvern tehnocrat, prin ordonanţă de urgenţă, Zegrean a comentat, zâmbind: "Din câte ştiu eu, în România s-au adoptat o mie de ordonanţe de urgenţă. Înseamnă că suntem total nedemocratici, nu?". El a adăugat că tot ce poate spune este că "trebuie să se respecte Constituţia atunci când să dă ordonanţă de urgenţă".

De asemenea, întrebat dacă ar fi democratic ca legea să fie modificată cu cinci luni înainte de locale, Zegrean a răspuns: "Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci nu. Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a spus - e o recomandare - că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data legerilor sau un termen mai scurt. Şi noi (CCR- n.r.) am preluat asta, şi am scris asta în decizii, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta".

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, referitor la solicitarea PNL ca Guvernul să modifice prin OUG legea alegerilor locale, că nu crede că este democratic ca Executivul să amendeze o lege politică adoptată de Parlament.

"Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică", a declarat premierul Dacian Cioloş, prezent la o dezbatere PNL organizată la Palatul Parlamentului.

PNL i-a solicitat luni premierului Dacian Cioloş emiterea unei OUG pentru modificarea legii astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum prevedea legislaţia până în 2012. Parlamentul a adoptat anul trecut un pachet de legi electorale prin care a menţinut prevederea alegerii într-un singur tur de scrutin, pentru primari, liberalii votând pentru această variantă, la acea dată.

Pe de altă parte, forma iniţială a programului de guvernare înaintat de Dacian Cioloş Parlamentului, cu ocazia votului de învestire, prevedea revenirea la alegerile în două tururi, însă aceasta măsura a fost eliminată din program, după discuţiile avute de premier cu grupurile parlamentare, pe motiv că nu există un consens.

PSD se opune, în continuare, modificării legislaţiei.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
CCR ,
ZEGREAN ,
ALEGERI LOCALE
COMENTARII
  • Adu 28 ian 2016

    Constitutia?! Ea zice ca un referendum national exprima vointa poporului roman si aceasta trebuie transpusa in lege. Au trecut 7 ani de le referendumul din 2009 (sa ramana doar 300 de parlamentari), si acesta tot nu s-a aplicat, fiindca 588 de parlamentari pot * mai mult de la buget decat 300...

  • Bojidar 22 ian 2016

    Este vorba despre o lege electorală proastă, promovată de Șantaj Băsescu și acoliții săi. Guvernul Cioloş să indrepte golăneala băsistă care contravine practicilor în materie electorală adoptat de Comisia de la Veneţia. Chiar dacă ciuma roşie, P.S.D. sovietizat.se opune...

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Anuntul care aruncă în aer alegerile din Bucureşti. „Da, este adevărat, dar nu e o infracţiune”