Guvernul irakian acuză Turcia de uciderea unor cetăţeni irakieni. Turcia neagă şi dă vina pe kurzi

Turcia dă vina pe Partidul Muncitorilor din Kurdistan după ce nouă persoane au murit într-un atac aviatic din zona în care au avut loc ciocniri frecvente

736 afișări
Imaginea articolului Guvernul irakian acuză Turcia de uciderea unor cetăţeni irakieni. Turcia neagă şi dă vina pe kurzi

Sursa Foto - Wikipedia Commons - Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi

Cadavrele a nouă turişti ucişi într-un atac cu obuze în nordul Irakului au fost transportate cu avionul la Bagdad. Între timp, 23 dintre victimele ce au supravieţuit atacului aviatic sunt tratate la spital, unele fiind într-o stare critică. 

Atacul a intensificat o dispută politică între două ţări musulmane. 

Guvernul irakian a acuzat forţele turce de un atac împotriva cetăţenilor săi aflaţi într-o staţiune din apropierea oraşului kurd Zakho, în nordul îndepărtat al ţării.

Turcia a negat că a lansat lovituri împotriva civililor şi, în schimb, a susţinut că inamicul său din regiune, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), este responsabil.

Într-o filmare realizată cu telefonul înregistrează momentul atacului, într-un parc acvatic în care turiştii de la câmpie spre sud căutaseră să se răcorească într-o zi călduroasă de vară. 

La un moment dat se aude sunetul impactului ce pare să fi fost de la o artilerie sau de la vreo aeronavă, transmite The Guardian.

În ultimele luni au avut loc dese ciocniri violente în zonă, într-un un buzunar muntos al Irakului aproape de graniţa cu Turcia în care trupele turce îşi menţin bazele. Prezenţa armatei turce pe pământul irakian a fost mult timp un punct de fricţiune între Bagdad şi Ankara, dar guvernul regional al Kurdistanului din Irak a facilitat prezenţa turcă pentru a ajuta la combaterea Partidului Muncitorilor din Kurdistan pe care îl acuză că i-a subminat autoritatea.

Prim-ministrul irakian, Mustafa al-Kadhimi, a întâmpinat personal transportarea cadavrelor la aeroportul din Bagdad.

Între timp, furia irakienilor a crescut la Bagdad şi în Karbala de unde proveneau multe dintre victime.

Sicriele care transportau morţii au fost acoperite cu steaguri irakiene şi transportate într-un avion militar, un semn al importanţei politice pe care Bagdadul a acordat-o incidentului.

Protestatarii s-au adunat în faţa clădirilor guvernului turc din ambele oraşe, cerând cu furie ca Ankara să-şi asume responsabilitatea. Germania a cerut o anchetă urgentă, iar SUA şi Iranul şi-au exprimat îngrijorarea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici