UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele

Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage din acord privind cerealele, o mişcare care a subminat eforturile de atenuare a unei crize alimentare mondiale şi pe care Ucraina a declarat că Moscova a planificat-o cu mult timp înainte, scrie Reuters.

380 afișări
Imaginea articolului UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele

UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele

Moscova şi-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene în cursul zilei asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea.

"Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor şi îngrăşămintelor atât de necesare pentru a face faţă crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei", a declarat pe Twitter şeful politicii externe a UE, Josep Borrell. "UE îndeamnă Rusia să (revină) asupra deciziei sale".

Sâmbătă, preşedintele SUA, Joe Biden, a calificat această decizie drept "pur scandaloasă", afirmând că va spori foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că transformă alimentele în arme.

Duminică, ambasadorul Rusiei la Washington, a ripostat, spunând că răspunsul SUA a fost "scandalos" şi că a făcut afirmaţii false despre decizia Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă şi că specialişti din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist.

Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit exploziile ca un "pretext fals" pentru o acţiune plănuită de mult timp.

"Rusia a planificat acest lucru cu mult timp înainte", a declarat Kuleba pe Twitter. "Rusia a luat cu mult timp în urmă decizia de a-şi relua jocurile foamei şi acum încearcă să o justifice", a spus el, fără a oferi vreo dovadă.

Şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia că inventează atacuri asupra propriilor sale instalaţii.

Kievul acuză deseori Rusia că foloseşte Flota Mării Negre pentru a lansa rachete de croazieră asupra unor ţinte civile ucrainene, acuzaţie susţinută de unii analişti militari, care spun că acest lucru face din flotă o ţintă militară legitimă.

Plecarea Rusiei din acordul privind cerealele marchează o nouă evoluţie într-un război de opt luni care a început cu invazia Rusiei în februarie şi care a fost dominat recent de o contraofensivă ucraineană şi de atacuri ruseşti cu drone şi rachete care au distrus peste 30% din capacitatea energetică a Ucrainei şi au lovit zone populate.

Zelenskiy a cerut un răspuns ferm din partea Naţiunilor Unite şi a principalelor economii din Grupul celor 20 la ceea ce el a numit mişcarea absurdă a Rusiei în ceea ce priveşte acordul privind cerealele.

"Aceasta este o încercare complet transparentă a Rusiei de a reveni la ameninţarea foametei pe scară largă pentru Africa, pentru Asia", a declarat Zelenski într-un discurs video sâmbătă, adăugând că Rusia ar trebui să fie dată afară din G20.

Acordul privind cerealele a repornit livrările din Ucraina, permiţând vânzările pe pieţele mondiale, vizând nivelul de dinainte de război de 5 milioane de tone metrice exportate din Ucraina în fiecare lună.

Mai mult de 9 milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiţă şi soia au fost exportate în cadrul acordului din 22 iulie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
rusia,
cereale

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici