Ambasadoarea SUA nou-acreditată la Bucureşti, Kathleen Ann Kavalec, primită de ministrul de Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit-o joi pe ambasadoarea agreată a Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare, la scurt timp după sosirea acesteia în România.

1064 afișări
Imaginea articolului Ambasadoarea SUA nou-acreditată la Bucureşti, Kathleen Ann Kavalec, primită de ministrul de Externe

Bogdan Aurescu a transmis ambasadoarei SUA urări de bun-venit cu ocazia revenirii acesteia în România, după postul anterior efectuat în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, în perioada 2005-2008. De asemenea, oficialul român i-a urat succes în îndeplinirea mandatului primit şi a asigurat-o de tot sprijinul autorităţilor române şi al său personal în acest scop.

Şeful diplomaţiei române a apreciat activitatea Ambasadei SUA la Bucureşti în vederea consolidării relaţiei bilaterale şi a exprimat, totodată, încrederea că prezenţa noului ambasador american şi experienţa sa profesională vor contribui la dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic România-SUA, în toate dimensiunile sale, inclusiv cele privind securitatea, economia, energia, dezvoltarea relaţiilor interpersonale.

Ministrul de externe român a evocat consultările politice deosebit de consistente pe care le-a avut în noiembrie 2022 cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, cu ocazia vizitei acestuia în România, precum şi importanţa menţinerii unui ritm susţinut al contactelor la nivel înalt între România şi SUA şi pe parcursul anului 2023.

Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul agreat al SUA au discutat priorităţile care trebuie urmărite în relaţia bilaterală, priorităţi care urmează să fie aprofundate cu ocazia următoarei runde a Dialogului Strategic România-SUA, programată a avea loc în prima parte a anului la Bucureşti.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la contextul de securitate regional, marcat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că România rămâne un aliat de încredere al SUA, implicat activ în zona Mării Negre, şi a reiterat interesul României pentru viitoarea strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre, scop în care ministrul român de externe a transmis deja Secretarului de Stat american, cu ocazia vizitei din noiembrie la Bucureşti, un document consistent pentru procesul de reflecţie iniţiat de partea americană pe acest subiect.

Ministrul de externe român a transmis, de asemenea, aprecierea pentru sprijinul puternic al SUA pentru securitatea României şi a aliaţilor europeni din NATO, în special a celor din Flancul Estic al Alianţei, demonstrat şi de creşterea consistentă a prezenţei militare americane în România după declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. A subliniat importanţa cooperării şi menţinerii unităţii transatlantice în gestionarea efectelor agresiunii ruse la adresa Ucrainei, menţionând implicarea multidimensională şi extinsă a României, în special pe linie umanitară şi de sprijinire a refugiaţilor, punerea la dispoziţia partenerilor a unui hub umanitar la Suceava, asigurarea tranzitului pentru produsele agricole din Ucraina, care au ajuns la peste 12,9 milioane de tone. Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat, de asemenea, importanţa sprijinului pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu dificultăţi şi riscuri sporite, ca efect al conflictului din Ucraina.

Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit obiectivul comun al României şi al SUA de includere a ţării noastre în Programul Visa Waiver, reliefând dorinţa părţii române pentru intensificarea cooperării în domeniu, precum şi necesitatea înregistrării de progrese substanţiale în perioada mandatului ambasadoarei Kavalec în România.

Cu privire la proiectele strategice de interes comun, ministrul român a subliniat interesul României pentru un rol substanţial în asigurarea securităţii energetice, cu dezvoltarea de proiecte energetice în cooperare cu SUA, inclusiv a proiectelor nuclear civile care vizează Centrala de la Cernavodă şi implementarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR).

În acelaşi timp, a menţionat faptul că societatea românească rămâne profund angajată în favoarea relaţiei de Parteneriat Strategic cu SUA şi a parteneriatului transatlantic, România acţionând în mod constant, în interiorul UE şi al NATO, pentru întărirea acestei legături.

Ambasadoarea agreată a SUA Kathleen Kavalec a evidenţiat că România este un partener şi aliat puternic, foarte apreciat al SUA şi a asigurat că va depune toate eforturile pentru a contribui la dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american.

Diplomatul american a salutat, totodată, eforturile deosebite realizate de ţara noastră în sprijinul Ucrainei şi Republicii Moldova, respectiv în asigurarea securităţii energetice – evidenţiind capacitatea României de a se poziţiona drept exemplu la nivel regional, inclusiv în ceea ce priveşte independenţa energetică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici