Mitinguri de Ziua Femeii pentru egalitate în toată lumea: se concentrează pe Iran şi Afganistan

Mitinguri de marcare a Zilei Internaţionale a Femeii au avut loc miercuri în întreaga lume, după un an în care fetelor din Afganistan li s-a interzis accesul la educaţie, în Iran au izbucnit proteste în masă pentru drepturile femeilor şi a fost anulată o hotărâre istorică din SUA privind avortul.

235 afișări
Imaginea articolului Mitinguri de Ziua Femeii pentru egalitate în toată lumea: se concentrează  pe Iran şi Afganistan

Sursa Foto - Reuters/Al Jazeera/France24/The Tribune of India/Turkiye News

Demonstraţii au avut loc la Paris, Berlin, Beirut, Jakarta şi Singapore, iar mai multe mitinguri au fost planificate în alte oraşe în cursul zilei de miercuri, potrivit Reuters.

În Manila, activiştii care au cerut drepturi egale şi salarii mai bune s-au luptat cu poliţia care le-a blocat protestul.

Manifestanţii din Melbourne au cerut salarii egale şi o mai bună siguranţă pentru femei. „În siguranţă, respectate, egale”, scria pe un banner la marş. Un contingent iranian a fost, de asemenea, prezent.

Multe proteste au inclus apeluri la solidaritate cu femeile din Iran şi Afganistan, unde libertăţile lor au primit lovituri deosebit de dure în ultimul an.

„Afganistanul sub regimul taliban rămâne cea mai represivă ţară din lume în ceea ce priveşte drepturile femeilor şi a fost dureros să asistăm la eforturile lor metodice, deliberate şi sistematice de a îndepărta femeile şi fetele afgane din sfera publică”, a declarat Roza Otunbayeva, şefa Misiunii de asistenţă a ONU în Afganistan, într-o declaraţie care marchează Ziua Femeii.

La Londra, protestatarii au mărşăluit până la ambasada iraniană în costume inspirate din romanul şi serialul de televiziune „The Handmaid's Tale”, în semn de susţinere a femeilor din Iran.

Moartea, în septembrie anul trecut, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 23 de ani, în timp ce se afla în custodia poliţiei morală din Teheran, a declanşat cele mai mari proteste antiguvernamentale din Iran din ultimii ani.

În ultimele zile, conducătorii clerici ai Iranului s-au confruntat cu noi presiuni, în timp ce furia publică a fost amplificată de un val de atacuri cu otravă care au afectat elevele din zeci de şcoli.

Statele Unite au impus miercuri sancţiuni împotriva a doi înalţi funcţionari iranieni din închisori, responsabili de abuzuri grave ale drepturilor omului împotriva femeilor şi fetelor.

Marea Britanie a anunţat, de asemenea, un pachet de sancţiuni împotriva a ceea ce a descris ca fiind „violatori globali ai drepturilor femeilor”. Marţi, UE a anunţat noi sancţiuni.

Avortul şi drepturile de reproducere au fost pe agenda mitingurilor internaţionale de miercuri, la nouă luni după ce Curtea Supremă a SUA a anulat hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituţional al femeilor la avort.

Protestatarii din mai multe oraşe spaniole, printre care Madrid şi Barcelona, urmau să organizeze mitinguri concurente cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, reflectând diviziunile din cadrul mişcării feministe cu privire la drepturile transsexualilor şi la interzicerea prostituţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici