SUA, Australia şi Marea Britanie vor construi o nouă clasă de submarine, în cadrul parteneriatului AUKUS

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie se vor asocia în scopul fabricării unei noi generaţii de submarine militare, denumită SSN-AUKUS, a anunţat luni, în contextul summitului din California, Jake Sullivan, consilier prezidenţial american pentru Securitate Naţională.

905 afișări
Imaginea articolului SUA, Australia şi Marea Britanie vor construi o nouă clasă de submarine, în cadrul parteneriatului AUKUS

Noul proiect va implica "investiţii importante" în Statele Unite, Australia şi Marea Britanie, a declarat Jake Sullivan, conform cotidianului Le Figaro.

Australia a decis achiziţionarea a trei submarine militare cu propulsie nucleară din clasa Virginia, cu opţiunea de a comanda încă două submersibile. Submarinele vor fi livrate începând din anul 2030, în cadrul noului parteneriat strategic Australia-Marea Britanie-SUA (AUKUS).

Informaţiile au fost confirmate de John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate de la Casa Albă, şi intervin în contextul summitului aflat în curs în San Diego, California, la care participă preşedintele SUA, Joseph Biden, premierul britanic, Rishi Sunak, şi premierul australian, Anthony Albanese.

Parteneriatul AUKUS, anunţat în anul 2021, permite Australiei să achiziţioneze submarine militare cu propulsie nucleară, care au manevrabilitate mai mare, pentru a contracara incisivitatea navală a Chinei în zona Indo-Pacifică. Noile submarine cu propulsie nucleară vor fi echipate cu armament convenţional, iar contractele negociate intens în ultimul an şi jumătate de Washington, Canberra şi Londra se vor ridica la zeci de miliare de dolari. Australia a exclus ideea de a se dota cu armament nuclear.

Administraţia de la Beijing a catalogat parteneriatul AUKUS drept o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii regionale, acuzând Australia că urmează orbeşte instrucţiunile Statelor Unite, oferind armatei americane baze pe teritoriul australian, conform postului britanic ITV. În acest context, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat, în prezentarea liniei politice generale a Beijingului, că armata chineză va crea "un mare zid de oţel" pentru apărarea suveranităţii naţiunii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici