Angajaţii serviciilor de ambulanţă au votat pentru coordonarea Ministerului Sănătăţii

Potrivit rezultatelor unui referendum, din cei 7.924 de angajaţi ai serviciilor de ambulanţă care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătăţii, arată un comunicat al ministerului.

7273 afișări
Imaginea articolului Angajaţii serviciilor de ambulanţă au votat pentru coordonarea Ministerului Sănătăţii

Angajaţii serviciilor de ambulanţă au votat pentru coordonarea Ministerului Sănătăţii

În cursul zilei de joi, ministrul Sănătăţii, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România, Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, membri ai Comisiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a Ministerului Sănătăţii.

În cadrul întâlnirii s-a realizat o trecere în revistă a situaţiei medicinei de urgenţă din România, cu accent asupra rolului esenţial pe care-l au Serviciile judeţe de ambulanţă (SAJ) şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF). Ţinând cont de faptul că peste 90% din intervenţiile medicale de urgenţă prespitaliceşti la nivel naţional sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri, ministrul Sănătăţii a argumentat necesitatea unei schimbări de abordare, fiind nevoie de angajarea unui mai mare număr de medici de urgenţă în serviciile de ambulanţă. În acest fel vor putea fi acordate mai uşor populaţiei servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusă.

Ministerul Sănătăţii va iniţia demersurile necesare pentru completarea Ordonanţei de Guvern nr. 18 din 2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, în sensul flexibilizării procesului de pregătire profesională a personalului medical superior, angajat în SAJ/SABIF cu o vechime mai mare de 10 ani.

Au fost discutate solicitările de natură salarială din partea partenerilor de dialog social ai Ministerului Sănătăţii. Conducerea ministerului va iniţia la nivel guvernamental demersurile necesare pentru revizuirea salarizării personalului din serviciile publice de ambulanţă, prin modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017, în sensul corectării salariilor pentru funcţiile de asistent medical, operator-registrator de urgenţă şi a funcţiilor asimilate, stabilirii salariului pentru personal TESA şi muncitor, respectiv pentru managerul general şi membrii Comitetului director. În plus, Ministerul Sănătăţii va evalua posibilitatea stabilirii procentelor de spor pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase pentru personalul serviciilor publice de ambulanţă.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a insistat asupra nevoii de menţinere a unei baze tehnice moderne în cadrul serviciului de ambulanţă, pentru a putea fi acordate servicii medicale de calitate. Ministerul Sănătăţii va întreprinde paşii administrativi necesari pentru semnarea contractului subsecvent pentru anul 2022 a achiziţiei de ambulanţe din contractul-cadru multianual contractat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În cadrul aceleiaşi întâlniri, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România au prezentat rezultatul referendumului din serviciile publice de ambulanţă, privitor la respectarea prevederilor art. 92 din Legea nr. 95/2006 privind coordonarea serviciilor publice de ambulanţă de către departamentul de specialitate al Ministerului Sănătăţii. Conducerea Ministerului Sănătăţii şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România au decis încheierea unui protocol de colaborare, în vederea dezvoltării, profesionalizării şi consolidării serviciilor de ambulanţă.

Secretarul de stat Raed Arafat susţine un proiect de act normativ, pus în transparenţă, privind trecerea medicinei de urgenţă la Ministerul de Interne. Proiectul l-a deranjat foarte mult pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a ameninţat cu demisia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici