Exerciţiile fizice joacă un rol crucial în recuperarea după COVID. Ghid simplu care vă poate ajuta să vă puneţi din nou în mişcare

  • Chiar şi o infecţie uşoară cu coronavirus poate provoca oboseală persistentă, dar exerciţiile fizice joacă un rol crucial în recuperare.
  • Varianta Omicron a provocat o avalanşă de cazuri de infectare în întreaga lume, în ultimele luni.
  • În timp ce majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de această boală prezintă simptome uşoare, multe spun că au rămas cu probleme de respiraţie şi s-au simţit fără energie timp de câteva săptămâni după aceea.
2659 afișări
Imaginea articolului Exerciţiile fizice joacă un rol crucial în recuperarea după COVID. Ghid simplu care vă poate ajuta să vă puneţi din nou în mişcare

Exerciţiile fizice joacă un rol crucial în recuperare după COVID. Ghid simplu care vă poate ajuta să vă puneţi din nou în mişcare

„Este normal să te simţi obosit după o infecţie virală, iar recuperarea fiecăruia este diferită", spune Janet Bondarenko, fizioterapeut respirator principal la spitalul Alfred din Melbourne. „Dar gravitatea bolii Covid nu prezice neapărat dacă veţi avea acele simptome persistente".

Coronavirusul poate afecta diverse organe, provocând oboseală continuă, spune Dr. Robert Newton, profesor de medicină de exerciţiu la Universitatea Edith Cowan. „Sistemul cardiorespirator nu poate livra eficient oxigenul către muşchii care lucrează. Aşa că ceea ce era o activitate de intensitate uşoară sau moderată înainte pare destul de viguroasă acum”.

Somnul şi odihna vă ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolii, dar este esenţial să începeţi din nou să vă mişcaţi pentru a evita o slăbire suplimentară a organismului la aproximativ şapte zile după ce simptomele majore au dispărut, spune Newton.

Exerciţiile fizice cresc capacitatea muşchilor, a inimii şi a plămânilor, precum şi numărul mitocondriilor, fabricile de energie din celulele musculare, care contracarează efectele debilitante ale infecţiei, potrivit The Guardian.

Ghid simplu care vă poate ajuta să vă puneţi din nou în mişcare

Acest ghid vă poate ajuta să vă puneţi din nou în mişcare, dar este recomandat să începeţi exerciţiile fizice abia după ce aţi vorbit cu medicul de familie sau cu un fiziolog.

  • Faceţi yoga
Există unele dovezi că practicarea yoga şi meditaţia pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii plămânilor, la reducerea susceptibilităţii virale şi la accelerarea recuperării după infecţiile respiratorii acute, datorită efectelor lor relaxante.
 
„Controlul stresului şi al anxietăţii este esenţial pentru recuperare", spune Newton. „Este foarte important să analizăm strategii precum meditaţia, mindfulness şi yoga pentru a ajuta organismul să se recupereze după infecţia cu coronavirus".
 
Într-un articol publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, cercetătorii au afirmat că "anumite practici de meditaţie, asana (posturi) yoga şi pranayama (respiraţie) pot fi, eventual, mijloace adjuvante eficiente pentru [...] ajută la reducerea severităţii bolii Covid-19, inclusiv a efectelor colaterale şi a sechelelor acesteia".
  • Alegeţi exerciţii cu greutatea corporală
Newton spune că încorporarea antrenamentului de rezistenţă este crucială pentru a reactiva muşchii. El spune că exerciţiile de greutate corporală, cum ar fi ghemuirile şi flotările pe genunchi, sunt un bun punct de plecare.
 
Pe măsură ce vă recâştigaţi treptat puterea, puteţi începe să adăugaţi greutăţi uşoare la rutina de sport, folosind cutii de lapte sau un rucsac cu greutăţi.
 
Antrenamentul de rezistenţă uşoară declanşează producţia de hormoni şi molecule de semnalizare celulară, cum ar fi citokinele, care lucrează cu sistemul imunitar pentru a ajuta organismul să se repare.
  • Mersul pe jos este sănătos
Potrivit lui Bondarenko, cea mai accesibilă activitate fizică de făcut după o infecţie cu coronavirus este mersul pe jos. Mai ales dacă o puteţi face în aer liber, susţine Newton. Oricine poate controla cu uşurinţă intensitatea mersului pe jos, spun ei.
 
Începeţi cu plimbări uşoare şi scurte, spune Bondarenko. Treptat, puteţi creşte lungimea şi ritmul plimbărilor, atâta timp cât acest lucru nu vă provoacă o oboseală extremă sau nu vă lasă fără suflare.
  • Nu vă forţaţi
Forţarea atunci când vă simţiţi încă epuizat după COVID-19 nu vă va accelera recuperarea, spune Bondarenko. „Te împinge înapoi cu câţiva paşi în loc să te ajute".
 
Ea spune că este esenţial să vă acordaţi treptat timp suplimentar pentru a reveni la forma de dinainte de COVID. „Recuperarea fiecăruia este diferită, dar, în timp, toată lumea se întoarce acolo unde îşi doreşte să fie".
 
Folosiţi-vă corpul ca pe un barometru", spune Newton. „Testaţi-vă efortul perceput pentru a vă asigura că nu forţaţi sistemul spre supraantrenament, deoarece acest lucru va compromite recuperarea”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici