Pierderea în greutate reduce riscul de a face o formă gravă de COVID-19 - studiu

  • Persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc mult mai mare de boli mult mai grave şi chiar de deces din cauza COVID-19, iar un nou studiu sugerează că pierderea în greutate poate reduce acest risc.
  • Problema se accentuează odată cu infectarea cu coronavirus.
1953 afișări
Imaginea articolului Pierderea în greutate reduce riscul de a face o formă gravă de COVID-19 - studiu

Pierderea în greutate reduce riscul de a face o formă gravă de COVID-19 - studiu

Problema obezităţii reprezintă de ani de zile o ameninţare pentru sănătatea americanilor. Este a doua cauză principală a deceselor care pot fi prevenite, după fumat, potrivit CNN.

Problema se accentuează odată cu infectarea cu coronavirus. Un studiu a constatat că 30% din spitalizările bolnavilor de COVID-19 au fost la persoane cu obezitate.

Obezitatea şi riscul crescut de COVID-19

Persoanele obeze prezintă un risc cu 46% mai mare de a face COVID-19, potrivit unui studiu din luna august. Acesta a constatat că aceştia sunt, de asemenea, mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi cu adevărat, confruntându-se cu o şansă cu 113% mai mare de a fi spitalizaţi, cu un risc cu 74% mai mare de a trebui să fie trataţi la terapie intensivă şi, poate cel mai îngrijorător dintre toate, cu un risc cu 48% mai mare de deces.
 
Cercetările efectuate de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA au constatat, de asemenea, că cei care prezentau cele mai mici riscuri de a face o formă gravă de COVID-19 aveau un IMC apropiat de pragul dintre greutatea sănătoasă şi supraponderalitate în majoritatea cazurilor, iar riscul creştea odată cu creşterea IMC.

Pierderea în greutate reduce riscul de a face o formă gravă de COVID-19

Riscul crescut i-a determinat pe mulţi să se întrebe dacă pierderea în greutate i-ar putea împiedica să se îmbolnăvească sau să facă o formă gravă de COVID-19.

Oamenii de ştiinţă au văzut cum pierderea în greutate poate ajuta în studiile pentru alte boli cu probleme similare. „Nu există niciun dubiu, în studiile controlate cu persoane obeze şi cu insuficienţă cardiacă, că dacă acestea trec printr-un program de reducere a greutăţii sau un program de exerciţii fizice sau o combinaţie, şi ne uităm la acest marker al modului în care se descurcă, răspunsurile sunt da, există dovezi că pierderea în greutate este un lucru bun", a spus Kass.

Un amplu studiu retrospectiv publicat săptămâna trecută în JAMA Surgery sugerează că o pierdere substanţială în greutate face diferenţa.
Studiul, care a analizat înregistrările a 20.212 persoane timp de peste şase ani, a fost finanţat printr-o subvenţie de la Medtronic, care produce dispozitive pentru chirurgia de slăbire.
 
Constatările sugerează că obezitatea poate fi un factor de risc modificabil pentru gravitatea bolii COVID-19", se arată în studiu.
 
Pierderea în greutate este complet reversibilă", a spus Nissen. „Din câte ne putem da seama, dacă pierdeţi în greutate, atunci riscul de morbiditate şi mortalitate gravă din cauza COVID scade foarte mult”.

Care este soluţia?

Obezitatea nu se referă doar la greutate sau la IMC, ci şi la locul în care este distribuită acea greutate.
 
În general, grăsimea abdominală este unul dintre cele mai periculoase tipuri. Grăsimea din zona stomacului creşte adânc în interiorul corpului şi se înfăşoară în jurul organelor vitale. Ficatul împrumută această grăsime şi o transformă în colesterol care se poate strecura în artere şi începe să se adune acolo. Când se întâmplă acest lucru, arterele încep să se întărească, iar acest lucru poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral.
 
Dacă aceasta ar fi mai bună, probabil că ar avea mai puţine complicaţii din cauza Covidului şi mai puţine decese", a spus Cody Stanford. „Să ne uităm doar la greutate în sine, fără să privim imaginea de ansamblu, ar fi un mod defectuos de a gândi acest lucru".
 
Pe baza studiilor privind alte boli, spune Popkin, chiar şi o persoană care este supraponderală, dar care pierde 2,5 kilograme, poate observa o îmbunătăţire a diabetului şi a hipertensiunii.
 
Popkin a adăugat că pierderea în greutate nu este nici pe departe la fel de protectoare ca un vaccin sau un rapel. „Dar, cu siguranţă, va avea un anumit beneficiu", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici