Studiul a fost realizat de University College London și este primul care compară efectele alimentelor ultraprocesate în condiții „reale”.
Participanții la studiu au urmat recomandările guvernului pentru o dietă echilibrată timp de opt săptămâni. Aceștia au slăbit atât atunci când au consumat alimente ultraprocesate, dar și când au mâncat alimente minim procesate.
Cu toate acestea, cei care au consumat alimente minim procesate au slăbit mai mult – aproximativ 2% din greutatea lor -, spre deosebire de cei care au avut o „dietă” cu alimente ultraprocesate – care au pierdut 1% din greutate, scrie Financial Times.
Samuel Dicken, autorul principal al studiului, subliniază că „deși o reducere de 2% poate părea nesemnificativă, aceasta se referă doar la o perioadă de opt săptămâni și fără ca oamenii să încerce să-și reducă în mod activ consumul”.
Dicken a afirmat că dacă acest studiu ar fi extins pentru o perioadă de un an, rezultatele ar arăta o reducere a greutății cu 13% pentru bărbați și cu 9% pentru femei în cazul dietei cu alimente minim procesate, comparativ cu o reducere de 4% și, respectiv, 5% pentru cei care urmează dieta cu alimente ultraprocesate.