5 euro pe zi, despăgubiri pentru deţinuţi? Tudorel Toader vorbeşte despre modelele de inspiraţie pentru proiectul său

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că unele state europene, precum Italia şi Ungaria, au despăgubit deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare, cu 5 euro pe zi. Precizarea, după ce ministrul a anunţat că este în lucru un proiect de lege în acest sens. Potrivit ministrului, deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile, ieşind din penitenciar înainte de octombrie 2017, vor primi despăgubiri financiare, un proiect de lege fiind în lucru la Ministerul Justiţiei.

2949 afișări
Imaginea articolului 5 euro pe zi, despăgubiri pentru deţinuţi? Tudorel Toader vorbeşte despre modelele de inspiraţie pentru proiectul său

„Decizia pilot a Curţii Europene prevede un recurs efectiv, recurs efectiv neînsemnând doar pentru cei pe care legea i-a prins în penitenciar, şi care au putut beneficia de 6 zile considerate executate, la 30 de zile în condiţii necorespunzătoare. Să ne imaginăm că cineva a ieşit din penitenciar cu o săptămână înainte de apariţia legii, şi atunci n-a mai beneficiat de recursul compensatoriu, şi Curtea Europeană spune că trebuie să le dăm şi lor despăgbiri băneşti, materiale, pentru perioada în care au stat în detenţie nercorespunzătoare”, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Acesta a mai precizat faptul că alte state europene au despăgubit deţinuţii cu suma de 5 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare.

„Avem exemplele altor state, Ungaria şi Italia, care au dat şi 5 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare. Eu nu avansez suma, pentru că nu o stabilesc eu. Administraţia Naţională a Penitenciarelor va face un calcul de la momentul 2012, de când s-a dat decizia semi-pilot, va vedea care deţinuţi au stat şi cât au stat în condiţiii necorespunzătoare, vom vedea la câţi deţinuţi trebuie să le dăm despăgibiri, cât va fi numărul de zile total, şi atunci vom stabili suma, ca să nu fie impactul financiar prea mare”, a mai declarat Toader.

Sindicaliştii din penitenciare susţin că propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prin care deţinuţii care au stat în condiţii improprii să fie despăgubiţi este inoportună şi imorală. Aceştia propun ca victimele infracţiunilor să fie despăgubite şi nu deţinuţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici