73 de localităţi din 23 de judeţe afectate de inundaţii - VIDEO

Un număr de 73 de localităţi din 23 de judeţe au fost afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore, iar o persoană din comuna Todireşti, judeţul Suceava, a fost dată dispărută, informează, luni, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

266 afișări
Imaginea articolului 73 de localităţi din 23 de judeţe afectate de inundaţii - VIDEO

73 de localităţi din 23 de judeţe afectate de inundaţii (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Judeţele afectate de inundaţii sunt Alba, Bacău, Botoşani, Brăila, Braşov, Cluj, Covasna, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea, se arată într-un comunicat de presă de luni al IGSU.

O persoană din comuna Todireşti, judeţul Suceava este dată dispărută, iar echipaje ISU şi jandarmii din zonă continuă căutările.

În total au fost inundate 1.587 locuinţe, gospodării, anexe gospodăreşti, curţi, grădini şi subsoluri, 2.811,7 hectare de teren arabil, 3.666,3 hectare de păşuni şi fâneţe, 3.140 de hectare de păduri, patru drumuri naţionale, cinci drumuri judeţene, 18 drumuri comunale, 31 de poduri, 85 de podeţe, 18 punţi pietonale, iar 335 fântâni au fost colmatate.

Pentru limitarea efectelor produse de inundaţii au acţionat peste 550 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, alături de alţi peste 520 de lucrători din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi din alte structuri.

În zonele afectate de inundaţii s-a acţionat cu aproape 300 de mijloace de intervenţie, din care 130 din dotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Video Stirileprotv.ro

Meteorologii au emis o nouă atenţionare cod galben de ploi pentru 13 judeţe din nordul şi nord-estul ţării, care a intrat în vigoare luni, la ora 9.00, şi este valabilă până marţi dimineaţă.

Judeţele avertizate cu cod galben sunt Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Potrivit hărţii întocmite de meteorologi, ultimele patru judeţe se vor confrunta doar parţial cu fenomenele anunţate.

Meteorologii menţionează că fenomene de instabilitate vor fi şi în sudul şi centrul ţării, unde pe arii extinse vor fi ploi sub formă de aversă, asociate cu descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil căderi de grindină.

Totodată, hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe Prut, în judeţul Botoşani, şi pe râul Negru, în Covasna, care a intrat în vigoare duminică, la ora 16.00 şi este valabil până marţi după-amiază.

De asemenea, tot până marţi la ora 16.00 a fost instituit cod portocaliu de inundaţii pe râurile Siret şi Suceava, în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, şi Vrancea, precum şi pe Târnava Mică şi Târnava Mare, pe sectorul Sighişoara - Blaj, în judeţele Sibiu, Mureş şi Alba.

Hidrologii au menţinut codul portocaliu pe Oltul superior şi mijlociu, în sectorul Tomeşti-Sebeş Olt şi pe afluenţii acestuia din judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu.

În plus, a fost instituit cod galben de inundaţii pe râul Târnava Mare, în judeţele Harghita şi Mureş, pe Târnava şi pe Mureş, în judeţul Alba, pe Cibin şi pe râul Olt, în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Olt.

Avertizarea cod galben a fost menţinută pe râurile Crasna, Bega Veche, Prahova, Buzău, Putna, Râmnicu Sărat, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Bârlad, pe Prut şi pe afluenţii acestuia, aferente judeţelor Sălaj, Satu Mare, Timiş, Prahova, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Iaşi şi Botoşani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici