Video Adăposturile în caz de cutremur, transformate la Ploieşti în depozite pentru murături sau mobilă - FOTO, VIDEO

Cele 93 de adăposturi în care populaţia ar putea fi direcţionată în caz de cutremur sau alte calamităţi, existente în Ploieşti, nu au mai fost igienizate de 9 ani, iar multe sunt inundatate sau transformate în depozite pentru mobilă şi murături.

2129 afișări

În Ploieşti, potrivit datelor oficiale, există 93 de adăposturi speciale. Locuri în care oamenii ar putea fi trimişi în cazul unei calamităţi naturale sau cutremur. Cel puţin în acte, pentru că realitatea e diferită. Doar şapte dintre aceste adăposturi au instalaţii sanitare, iar în cinci dintre ele nu există nici măcar filtre de ventilaţie.

Cele mai multe adăposturi au o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, unul singur fiind de 400 de metri pătraţi, unul de 50 de metri pătraţi, trei care au 150 de metri pătraţi şi un altul de 80 de metri pătraţi. Potrivit autorităţilor, ultima igienizare în aceste adăposturi a fost făcută în urmă cu 9 ani.

 

“Ultimele igienizări s-au făcut în 2007, ele se află într-o stare acceptabilă, în fiecare an, de trei ore se efectuează operaţiunile de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie” a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti

Edilul spune că li s-a permis oamenilor să folosească adăposturile în scop propriu. Tocmai de aceea, unele locuri, care ar trebui să îi protejeze pe localnici în caz de cutremur, sunt acum boxe în care sunt puse murături sau mobilă.

“În momentul de faţă, pentru că legea este destul de permisivă, anumite spaţii au fost date către cetăţeni care şi-au organizat diverse lucruri acolo care însă au obligaţia ca într-un termen foarte scurt, în 24 de ore de la anunţarea unei situaţii de urgenţă, aceste spaţii să fie eliberate şi să revină destinaţiilor iniţiale” a mai declarat Adrian Dobre.

 

Problema rămâne totuşi în cazul unui seism puternic. Nici populaţia şi nici autorităţile nu ar avea la dispoziţie 24 de ore pentru a asigura aceste locuri.

Totodată, unele adăposturi sunt inundate, altele nu au funcţionale instalaţiile sanitare sau cele de ventilaţie, uşile de evacuare nu se mai deschid, mucegaiul şi ingrasia sunt peste tot, iar mirosul este insuportabil. Unii localnici spun că în caz de calamitate nu vor să se adăpostească în asemenea locuri.

“Avem 93 de locaţii care se află în subsolurile blocurilor. Sunt spaţii speciale pentru protecţia civilă, ele din construcţie au anumite caracteristici care le diferenţiază, diferenţă date de structura de beton, de rezistenţă, sunt spaţii în care populaţia trebuie să fie direcţionată în anumite situaţii de calamităţi sau de urgenţă, cum ar fi cutremure, inundaţii sau alte pericole. Marea majoritate a acestor spaţii dispun de instalaţie electrică, foarte puţine dispun şi de instalaţie sanitară”, a mai spus primarul municipiului Ploieşti.

Cel mai mare cutremur din ultimii doi ani s-a înregistrat în noaptea de 24 septembrie şi a avut magnitudinea de 5,3, fiind resimţit în cea mai mare parte a ţării.

Angajaţii Ministerului de Interne au fost mobilizaţi, la începutul lunii noiembrie, în cadrul exerciţiului ,,SEISM 2016", prin care se simula intervenţia în cazul unui cutremur de 7 grade.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici