ALEGERI LOCALE 2020  Video ALEGE SMART. Un român la curtea Regelui Spaniei. Primul şi singurul român care a ajuns primar în Spania

  • Primul şi singurul român care a ajuns primar în Spania se numeşte Aurel Truţă
  • Aurel Truţă a plecat din Alba Iulia în Spania acum 20 de ani
  • Aurel a câştigat de două ori alegerile din Paramo de Boedo
  • Performanţa lui Aurel Truţă a fost remarcată şi de regele Felipe al VI- lea
  • Aurel Truţă nu primeşte salariu pentru funcţia de primar, aşa e legea în Spania
2370 afișări
Ţi-l prezint acum pe românul căruia Spania i-a dat viaţa peste cap. I-a făcut-o mai frumoasă. Dar, şi el a făcut-o mai bună pe a spaniolilor.
 
Aurel Truţă a plecat din Alba Iulia în Spania acum 20 de ani. N-avea niciun gând să intre în politică.
 
Dar, a primit o rugăminte. Popularii spanioli i-au propus să candideze în localitatea Páramo de Boedo. Semn că pentru el nu contează de unde vii, ci ce ştii să faci şi cum te prezinţi.
 
„Asta a fost o satisfacţie extraordinară pentru mine ca român, de 20 de ani aici. Atunci aveam 15 - 16 ani în Spania. Nu m-am gîndit niciodată să candidez pentru o funcţie publică, dar totuşi suntem apreciaţi. Dacă ne facem treaba bine, suntem apreciaţi”, a afirmat Aurel Truţă.
 
A candidat şi a câştigat. Deşi nu avea experienţă în administraţia spaniolă, românul s-a descurcat bine şi a respectat mereul principiul de a promite puţin şi de a face mult. 
În 5 ani a schimbat reţeaua de alimentare cu apă, a înlocuit sistemul de iluminare publică, a ridicat un centru cultural şi a făcut un parc special pentru copii şi bunici. 
 
Când a preluat mandatul, acum 5 ani, Paramo de Boedo avea 99 de locuitori, iar acum a ajuns la 126. 
 
„Când începi un lucru trebuie să-l duci la bun sfârşit şi cred că ar trebui să se promită mai puţin şi să se respecte promisiunile. De exemplu, avem o localitate în care alimentarea cu apă era învechită. În primul rând am înlocuit alimentarea cu apă în localitatea respectivă. 
 
La iluminarea publică am schimbat toate lămpile la led şi a fost o economie extraordinară. Putem să spunem că am trecut la un consum de 20% faţă de cât plăteam facturile înainte”, a precizat primarul din Paramo de Boedo.
 
Când preşedintele Iohannis a făcut o vizită oficială în Spania, regele a cerut să fie invitat la Casa Regală. După dineul oficial, Felipe al VI-lea l-a invitat la o discuţie.
 
„Şeful protocolului de la Casa Regală mi-a făcut o invitaţie pentru că regele ar vrea să bea cafeaua cu mine şi să mă cunoască personal. Deci a fost o satisfacţie extraordinară pentru mine şi spre surprinderea mea, regele este o persoană foarte populară şi foarte bine informată. Cînd m-am întâlnit cu el cunoştea absolut toate detaliile despre familie, despre localitatea în care locuiesc, despre timpul petrecut de mine în Spania. Era foarte bine informat. Asta m-a uimit foarte mult.
 
M-a felicitat şi mi-a spus că românii sunt de valoare pentru Spania, pentru economie, pentru dezvoltare, pentru că participăm foarte mult. Şi mi-a zis că este mândru să aibă un primar român în Spania”, a povestit românul. 
 
Aurel e încântat de munca lui la primărie, chiar dacă nu primeşte salariu. Aşa e legea în Spania. În localităţile cu până la 2 mii de locuitori primarii nu sunt plătiţi. Doar cu puţine excepţii. Şi aceştia iau 800 de euro lunar.
 
Aurel Truţă trăieşte din banii pe care-i câştigă din munca în construcţii. Şi are parte de admiraţia vecinilor care-l consideră un bun gospodar. Cel mai gospodar, din moment ce l-au ales primar.
 
  • Páramo de Boedo. Provincia Palencia - 5 consilieri locali, 126 de locuitori
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici