ANI cere Parchetului să cerceteze cinci deputaţi care şi-au angajat rude la birourile parlamentare

ANI a cerut Parchetului instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputaţilor Oana Niculescu Mizil, Sonia-Maria Drăghici, Mihai Radan, Stelică Iacob Strugaru şi Andras-Levente Mate, care şi-au angajat mama, soţia sau copiii la birourile parlamentare.

978 afișări
Imaginea articolului ANI cere Parchetului să cerceteze cinci deputaţi care şi-au angajat rude la birourile parlamentare

ANI cere Parchetului să cerceteze cinci deputaţi care şi-au angajat rude la birourile parlamentare (Imagine: Bogdan Marab/Mediafax Foto)

Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese de către Oana Niculescu Mizil Ştefănescu Tohme, Sonia-Maria Drăghici, ambele reprezentante ale Grupului Parlamentar al Partidul Social Democrat, Mihai Radan, reprezentant al Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, Stelică Iacob Strugaru, reprezentant al Partidul Democrat-Liberal şi András-Levente Mate, reprezentant al Grupului Parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, se arată într-un comunicat de luni al ANI.

Evaluările ANI au început în noiembrie 2010, inspectorii de integritate constatând că Oana Niculescu Mizil Ştefănescu Tohme a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale, Lidia Niculescu Mizil Ştefănescu, începând cu data de 29 aprilie 2009 şi până în prezent, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti.

De asemenea, ANI a constatat că deputatul Sonia-Maria Drăghici a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Doru Vladimir Drăghici, în perioada 2 martie 2009 - 1 iulie 2009, respectiv din 21 septembrie 2009 şi până în prezent, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor.

Deputatul Mihai Radan a propus şi a avizat încheierea contractelor individuale de muncă privind angajarea fiului său, Liubomir Mile Radan, din 2004 până în prezent, şi a încheiat contractul civil privind angajarea soţiei sale, Elena Radan, în perioada 2006 - 2008, în cadrul Biroului Parlamentar / Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 11 Caraş-Severin, potrivit ANI.

Stelică Iacob Strugaru a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Radu Iacob Strugaru, din 1 iunie 2009 şi până în prezent, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 7 Botoşani.

András-Levente Mate a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, se mai arată în comunicatul citat.

Beneficiul patrimonial total obţinut de rudele celor cinci deputaţi în urma angajării prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese este de 196.332 de lei (aproximativ 46.745 de euro), au precizat reprezentanţii ANI.

ANI a constatat că cei cinci deputaţi au încălcat prevederile Legii 161/2003 şi a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire de aceştia a infracţiunii de conflict de interese.

De asemenea, au fost începute demersurile pentru anularea "contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese".

"Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective", a precizat ANI.

Conform prevederilor Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".

Potrivit dispoziţiilor articolului 2531 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici