APADOR-CH: România,obligată de CEDO la plata a 18.500 euro unei ziariste care l-a criticat pe Mazăre

Jurnalista Feri Predescu, condamnată în România pentru că l-a criticat pe fostul primar Radu Mazăre, a avut câştig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), statul român fiind obligat să-i plătească ziaristei despăgbiri de 18.500 de euro, anunţă APADOR-CH.

1050 afișări
Imaginea articolului APADOR-CH: România,obligată de CEDO la plata a 18.500 euro unei ziariste care l-a criticat pe Mazăre

APADOR-CH: România,obligată de CEDO la plata a 18.500 euro unei ziariste care l-a criticat pe Mazăre

Potrivit APADOR-CH, jurnalista Feri Predescu a fost reclamată de Radu Mazăre, fost primar al Constanţei, pentru mai multe afirmaţii făcute la o emisiune televizată din august 2006. Astfel, în urma unor incidente care au avut loc în Mamaia, în care un hotel deţinut de o firmă a fostului primar fusese incendiat, Feri Predescu a spus că municipiul Constanţa e împărţit între „oamenii lui Mazăre şi oamenii care sunt împotriva lui Mazăre”.

Ulterior, Radu Mazăre a cerut instanţei obligarea jurnalistei la prezentarea unor scuze publice şi la plata de daune în valoare de 200.000 RON. Acţiunea i-a fost respinsă ca neîntemeiată de Judecătoria Constanţa, în octombrie 2007, dar fostul edil a făcut apel, iar Tribunalul Constanţa a condamnat-o pe Feri Predescu să-i prezinte scuze lui Mazăre, prin intermediul unei scrisori publice, să publice decizia respectivă pe cheltuiala sa într-un ziar de largă circulaţie din Constanţa şi într-unul central, dar şi să-i plătească daune morale în valoare de 50.000 RON şi cheltuieli de judecată în valoare de 7.197 RON.

Decizia Tribunalului a fost menţinută şi de Curtea de Apel, iar jurnalista a plătit integral toate dispoziţiile instanţei, arată APADOR-CH, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

În mai 2009, Feri Predescu a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, motivând că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare, respectiv articolul 10 din Convenţie.

"Pentru acoperirea daunelor, familia sa a fost nevoită să facă un credit bancar, pe care îl va termina de achitat abia în 2018, şi care în final, prin dobânzi, aproape a dublat suma la care a obligat-o instanţa. Suma plătită primarului – 58.197 RON – a fost oricum o amendă excesivă în contextul în care salariul minim brut pe economie în 2008 a fost de 500 de RON, iar cel mediu brut de 1.550 RON, deci reprezinta 116,4 salarii minime brute sau 37,5 salarii medii brute", se mai arată în comunicatul de presă.

CEDO a constatat însă, prin decizia publicată marţi, că România a încălcat articolul 10 din Convenţie, în cazul Predescu, şi a obligat statul român să-i plătească jurnalistei 14.000 de euro daune materiale şi 4.500 de euro ca prejudiciu moral, mai arată APADOR-CH.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici