Aproximativ 400 de pensionari militari au protestat la Constanţa

O delegaţie a militarilor în rezervă participanţi la mitingul de la Constanţa a fost primită la discuţii, luni, în jurul orei 11.30, de către reprezentanţii Prefecturii, în timp ce manifestaţia s-a încheiat.

41 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 400 de pensionari militari au protestat la Constanţa

Aproximativ 400 de pensionari militari protestează la Constanţa (Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În jurul orei 11.30, mitingul s-a încheiat, iar o delegaţie a protestatarilor a intrat în sediul Prefecturii, la discuţii cu reprezentanţii judeţului.

Aproximativ 400 de cadre în rezervă din MApN, MAI, SRI şi SPP au protestat, luni, începând cu ora 10.00, în faţa Prefecturii Constanţa, faţă de decizia Guvernului de racalculare a pensiilor militarilor.

Protestatarii au scandat "Jos Băsescu", "Armata vrea dreptate, onoare, demnitate", "Hoţii", "Jos Guvernul mincinos". De asemenea, aceştia au avut mai multe pancarte pe care scrie "Armata în rezervă este tot o armată", "Cu noi aţi ajuns în NATO", "Afară din ţară cu ciuma mondială". Protestatarii au adus cu ei o pancartă cu fotografia lui Traian Băsescu şi cu mesajele: "Călăul suprem al Armatei Române; Totul este sub control; V-am ciuruit".

În jurul orei 10.45, un bărbat a fost imobilizat de jandarmi după ce a ieşit din perimetrul amenajat pentru desfăşurarea manifestaţiei şi a încercat să rupă o pancartă cu fotografia lui Băsescu, aflată în faţa gardului montat de forţele de ordine.

Martorii incidentului spun că bărbatul a încercat să rupă pancarta şi a fost imobilizat imediat de trei jandarmi, care l-au scos cu forţa din zonă.

Bărbatul a opus rezistenţă, astfel că jandarmii au fost nevoiţi să îl împingă pentru a-l duce la duba Jandarmeriei aflată la câteva zeci de metri de locul incidentului.

Îaninte de a fi urcat în dubă, bărbatul a spus că se numeşte Vasile Teofil, că este locotenent colonel în rezervă şi că a activat în cadrul Centrului Militar Zonal Constanţa.

Pentru că protestatarul a refuzat să urce în maşina Jandarmeriei, oamenii legii au făcut eforturi pentru a reuşi să-l urce în autovehicul, bărbatul agăţându-se cu mâinile de maşină şi încercând să îi împiedice pe jandarmi.

În cele din urmă, el a fost urcat în duba Jandarmeriei şi dus la secţia 3 Poliţie, urmând să fie cercetat pentru tulburarea liniştii publice.

Preşedintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, filiala 1 Constanţa, Remus Macovei, a declarat că Vasile Teofil nu este membru de sindicat.

Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva miniştrilor Apărării şi de Interne, Gabriel Oprea şi Traian Igaş, precum şi împotriva directorului SRI, George Maior, acuzându-i de abuz în seviciu contra intereselor persoanei.

Mariana Caloianu, avocatul care reprezintă interesele sindicaliştilor, a declarat că a cerut procurorilor să verifice actele care au stat la baza deciziilor de diminuare a pensiilor şi să-i ancheteze pe cei care se fac vinovaţi pentru această stare de fapt.

Pensionarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) reclamă scăderi ale pensiilor de până la 60 la sută după recalculare şi califică decizia Guvernului drept o "dezonorare" a foştilor militari şi poliţişti, urmând să îşi ceară drepturile pierdute prin intermediul instanţelor.

Pensiile foştilor militari au fost în ultima perioadă subiect de dezbatere, în contextul recalculării.

Miniştrii au discutat în Guvern despre situaţia pensiilor militare, în urma deciziei instanţei de suspendare a recalculării, iar premierul Emil Boc s-a interesat dacă se aplică tuturor, fiind informat de Ministerul Justiţiei că hotărârea în cauză are un caracter individual.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucureşti şi la Curtea de Apel Piteşti.

Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor în funcţie de contribuţiile plătite, guvernanţii susţinând că sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici