Arad: O familie a câştigat în instanţă întreaga suprafaţă a unui sat. Proprietarii vor să evacueze localnici

O familie a câştigat în instanţă 8.700 de hectare de păduri şi terenuri din judeţul Arad, adică întreaga suprafaţă a satului Nadăş, inclusiv biserica, intrând în conflict cu localnicii, după ce reprezentanţii familiei au mers, miercuri, cu un executor judecătoresc să evacueze unele terenuri.

1556 afișări
Imaginea articolului Arad: O familie a câştigat în instanţă întreaga suprafaţă a unui sat. Proprietarii vor să evacueze localnici

Arad: O familie a câştigat în instanţă întreaga suprafaţă a unui sat. Proprietarii vor să evacueze localnici (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Reprezentanţi ai familiei care a obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Tribunalul Arad, prin care primeşte aproximativ 8.700 de hectare de terenuri în jurul localităţii Nadăş, s-au prezentat, miercuri, cu un executor judecătoresc pe unul dintre terenurile care i-ar reveni şi pe care există o gospodărie.

Peste 30 de localnici s-au adunat pentru susţinerea celor care locuiesc în această gospodărie, afirmând că beneficiarii sentinţei au obţinut practic toate terenurile şi pădurile din zona satului.

Tot miercuri, beneficiarii sentinţei au mers cu un buldozer pe o păşune unde există un adăpost, intenţionând evacuarea zonei.

În ambele situaţii, jandarmii şi poliţiştii au intervenit pentru a fi evitate conflictele între părţi, astfel că nu s-au semnalat incidente.

Petrică Horga, viceprimarul comunei Tauţ, de care aparţine satul Nadăş, a declarat că sentinţa de restituire în natură a 8.700 de hectare de terenuri datează din 2007, iar în ultimul an beneficiarii acesteia au început să o pună în aplicare, identificând terenurile şi intrând astfel în conflict cu localnicii.

Pe măsură ce localnicii au fost anunţaţi că pierd dreptul de a lucra terenurile agricole şi nu mai pot să folosească păşunile, aceştia au deschis alte procese cu noii proprietari, procese care se află pe rol.

"Este o situaţie grea, oamenii se tem că rămân fără sursa de supravieţuire. Practic, familia respectivă a câştigat întreaga suprafaţă a satului. Cea mai mare parte sunt terenuri împădurite, peste 5.000 de hectare, aşa că noii proprietari au acum şi un ocol silvic privat", a declarat viceprimarul.

Conform sursei citate, cea mai mare parte a terenurilor câştigate au fost deja restituite noilor proprietari, în timp ce pentru o parte mai există conflicte în instanţă.

Edilul a spus că familia care a obţinut terenurile a prezentat în instanţă documente din care a rezultat că este moştenitoarea unui grof, Iosif Grosz, care a deţinut importante proprietăţi în zonă în perioada interbelică.

"În urma reformelor agrare, localnicii au primit terenuri pe care le-au lucrat, dar unii nu au şi titluri de proprietate", a spus viceprimarul.

Avocatul care îi reprezintă pe unii dintre locanici, Stelian Lupu, a afirmat că, potrivit numerelor topografice incluse în sentinţă, toată suprafaţa satului, inclusiv biserica şi cimitirul, au fost câştigate.

"Familia a câştigat 101 numere topo, dar asta corespunde întregii suprafeţe a localităţii. Numerele topo din sentinţă ocupă toată suprafaţa, inclusiv biserica şi cimitirul", a declarat avocatul.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad au declarat că pădurea obţinută prin sentinţă s-a aflat înainte de 2007 în gestiunea statului.

Conform Direcţiei Silvice, familia a preluat de la stat peste 5.000 de hectare de pădure, fiind cea mai mare suprafaţă restituită în judeţul Arad.

Familia care a câştigat terenurile din Nadăş nu a dorit să facă declaraţii presei.

Satul Nadăş are aproximativ 1.200 de locuitori şi aparţine de comuna Tauţ, care are o suprafaţă totală de 20.600 de hectare, integrând localităţile Tauţ, Minişel, Minişu de Sus şi Nadăş, cu un total de 2.200 de locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici