Asociaţiile de pacienţi şi farmaceutice susţin că noua politică de preţuri a Ministerului Sănătăţii ignoră pacienţii

Asociaţiile pacienţilor şi cele din industria farmaceutică avertizează că noua politică de preţuri pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii ignoră cu totul interesul pacienţilor.

301 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile de pacienţi şi farmaceutice susţin că noua politică de preţuri a Ministerului Sănătăţii ignoră pacienţii

Asociaţiile de pacienţi şi farmaceutice susţin că noua politică de preţuri a Ministerului Sănătăţii ignoră pacienţii

Asociaţiile pacienţilor şi cele din industria farmaceutică susţin că măsurile corectoare propuse în noua metodologie generează dispariţia unui număr şi mai mare de medicamente de pe piaţă

"Ne confruntăm cu o criză a medicamentelor fără precedent. Medicii nu pot prescrie medicamentele nou incluse pe lista de compensate pentru că nu au fost scrise protocoalele, iar pacienţii îşi caută cu disperare medicamentele în ţările vecine. Primim zilnic zeci de strigăte de ajutor prin call-center-ul nostru, dar nici noi nu îi putem ajuta", susţine Cezar Irimia, Preşedinte al Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

"Acum două săptămâni Guvernul României menţiona că scăderea preţului la medicamente prin implementarea 8.1 va duce la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale, fără însă ca această măsură să aibă vreun impact pozitiv asupra bugetului. Ori metodologia de preţuri propusă recent de autorităţi prevede tocmai implementarea articolului 8.1 şi scăderea preţului la medicamente sub minimul european. (...) Pacienţii români nu îşi găsesc medicamentele care ar trebui să fie disponibile în farmacii, nu au acces la medicamente de ultimă generaţie, în timp ce autorităţile propun o metodologie lipsită de transparenţă, care ignoră tocmai nevoile pacienţilor români", precizează Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

"Promisiunea evitării unei noi crize în piaţa farmaceutică nu poate fi respectată în condiţiile în care preţul anumitor medicamente esenţiale este scăzut prin noua metodologie sub minimul european deja impus. Din perspectiva noastră, prevederile acestei Hotărâri de Guvern nu oferă sustenabilitate si predictibilitate, ci dimpotrivă, generează noi probleme pentru pacienţii români, pentru operatorii economici din sistem şi, nu în ultimul rând, pentru autorităţi. ADRFR susţine în continuare cu tărie că orice nouă metodologie de calcul al preţurilor ar trebui să elimine în totalitate prevederile art. 8.1, prezente în actualele norme de stabilire a preţurilor medicamentelor de uz uman", a declarat Robert Popescu, Preşedinte al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR)

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că au identificat o listă de 56 de medicamente generice, cu preţuri sub 50 de lei, de pe lista de medicamente esenţiale (n.r.tratează 80% din simptomatologie ) pentru care vor aplica o metodologie nouă de preţ, astfel încât să evite dispariţia lor. Din 12 medicamente vor selecta doar trei, cele mai ieftine de pe listă, iar preţul de plafon maxim va fi media celor trei. Astfel, toate medicamentele, din lista celor 56, nu vor putea depăşi preţul de plafon.

"Practic, în loc să luăm minim din 12 preţuri, o să luăm media ultimelor trei, cele mai ieftine în Europa. Dacă vorbim de lista medicamentelor esenţiale, compensate 100% în România, mai bine de jumătate au preţul sub 50 de lei.(...) E important de spus că impactul pentru pacienţi va fi zero, impactul pentru bugetul de stat va fi tot zero", a explicat Voiculescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici