Avizul dat în cazul Adinei Florea | O asociaţie a depus plângere la DIICOT împotriva preşedintelui CNSAS. Buchet este acuzat de abuz în serviciu

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a depus, luni, o plângere la DIICOT contra preşedintelui CNSAS, Constantin Buchet, pe care îl acuză de abuz în serviciu, uzurpare de funcţii, fals intelectual, uz de fals şi comunicare de informaţii false, referitor la avizul dat în cazul Adinei Florea.

1010 afișări
Imaginea articolului Avizul dat în cazul Adinei Florea | O asociaţie a depus plângere la DIICOT împotriva preşedintelui CNSAS. Buchet este acuzat de abuz în serviciu

Cazul Adinei Florea | O asociaţie a depus plângere la DIICOT împotriva preşedintelui CNSAS

"În spaţiul public au apărut o serie de informaţii publice referitoare la vicierea procedurii de verificare la Consiliul Naţional pentru Studiere a Arhivelor Securităţii - C.N.S.A.S. a datelor necesare potrivit legii în cazul persoanelor propuse pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public. (...) Astfel, asupra CNSAS planează suspiciunea că şedinţa din data de 21.12.2018 nu ar mai fi avut loc din lipsă de cvorum, astfel că procedura de verificare a candidaţilor la înalte funcţii funcţii în Parchet nu ar fi fost îndeplinită şi, cu toate acestea, s-a eliberat adeverinţa necesară cu încălcarea actelor normative incidente", se arată în plângerea depusă de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor la DIICOT.

Membrii Asociaţiei mai arată, în plângere, că, potrivit legii, singurul care poate dispune eliberarea unei adeverinţe privind calitatea de lucrător al Securităţii este CNSAS, care lucrează cu prezenţa a cel puţin 2/3 din numărul membrilor şi avizează notele de constatare cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi.

"Or, în condiţiile în care Colegiul nu s-a întrunit datorită lipsei membrilor şi nu a analizat conform procedurii documentaţia care ar fi putut să stea la baza avizului pentru doamna procuror Adina Florea, propusă la şefia DNA, acesta nu putea fi eliberat, ceea ce înseamnă că au fost încălcate prevederile legale care reglemetează această verificare (...) Potrivit dispoziţiilor legale, preşedintele CNSAS avea obligaţia stabilită prin lege de a convoca Colegiul CNSAS şi a supune analizei acestuia totalitatea datelor obţinute de la instituţiile consultate, astfel încât avizul să reflecte realitatea şi opinia majorităţii membrilor Colegiului", se mai arată în documentul intrat în posesia MEDIAFAX.

Şase din cei 11 membri ai CNSAS l-au acuzat, într-o scrisoare transmisă, joi, preşedintelui instituţiei, Constantin Buchet, că s-a antepronunţat atunci când a transmis CSM că Adina Florea, propusă şi respinsă pentru şefia DNA, nu a fost colaborator al Securităţii.

Conform sursei menţionate, antepronunţarea preşedintelui CNSAS ridică probleme de legalitate, aceştia cerându-i lui Constantin Buchet să clarifice, atât în scris, cât şi public, situaţia fără precedent pe care a creat-o pentru instituţie. Semnatarii scrisorii atrag atenţia că lipsa unei reacţii a preşedintelui CNSAS poate genera un blocaj al instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici