Avocat: Dobânda care va fi achitată pentru taxa auto plătită în perioada 2007-2009 va fi mai mare decât taxa

Avocatul Marianei Irimie, căreia Curtea de Justiţie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobânzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, că are de recuperat o dobândă de circa 9.500 de lei pentru o taxă de 6.700 de lei pe care clienta sa a plătit-o în 2008.

3964 afișări
Imaginea articolului Avocat: Dobânda care va fi achitată pentru taxa auto plătită în perioada 2007-2009 va fi mai mare decât taxa

Avocat: Dobânda care va fi achitată pentru taxa auto plătită în perioada 2007-2009 va fi mai mare decât taxa (Imagine: Shutterstock)

Dragoş Târşia, avocatul Marianei Irimie, din Sibiu, căreia Curtea de Justiţie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobânzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că, după decizia instanţei, mulţi dintre cei care vor cere plata dobânzii vor primi sume mai mari chiar decât taxele de poluare pe care le-au plătit.

"Această decizie are o importanţă majoră, întrucât obligă statul să restituie nu atât suma prelevată sub titlul de taxă de poluare, cât şi dobânda aferentă în materie fiscală, calculată de la data perceperii acestei taxe şi nu de la data cererii de restituire, cum prevedea, până ieri (joi - n.r) articolul 124 din Codul de procedură fiscală. Sunt multe cazuri în care dobânda va întrece taxa. Pentru toate taxele prelevate în perioada 2007-2009, dobânda este de peste sută la sută din cuantumul taxei'', a declarat Dragoş Târşia.

Potrivit acestuia, în cazul clientei sale este vorba despre o maşină înmatriculată în 2008 pentru care s-a plătit o taxă de poluare de 6.700 de lei, iar dobânda pe care clienta sa o are de primit este de aproximativ 9.500 de lei.

"Economic, importanţa este covârşitoare asupra bugetului pentru că, în majoritatea cazurilor, dobânda va depăşi taxa în sine. Cu cât ai plătit taxa mai demult şi cu cât a fost mai mare, dobânda va fi mai mare", a afirmat Târşia.

El a spus că s-a ocupat de peste o mie de procese de recuperare a taxei auto şi foarte mulţi dintre clienţii săi l-au contactat deja pentru a cere şi dobânda aferentă, precizând că se aşteaptă la "o nouă avalanşă de procese".

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu, până în prezent în judeţ s-a restituit taxă auto în valoare de 8.542.400 de lei.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dat dreptate unei sibience care a dat în judecată autorităţile române, cerând ca, la restituirea taxei de poluare, să primească şi o dobândă calculată pentru perioada începând cu plata respectivei taxe.

Mariana Irimie - care, pentru un autoturism înmatriculat pentru prima dată în Germania, a plătit taxa de poluare ce era prevăzută de OUG nr. 50/2008 - este în proces cu Administraţia Finanţelor Publice Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legată de suma ce trebuie să îi fie restituită.

Sibianca a cerut ca să primească şi dobândă începând de la data plăţii taxei şi până la cea a restituirii sale efective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici