Curtea de Justiţie a UE dă dreptate unei sibience care a cerut dobândă la taxa auto

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dat dreptate unei sibience care a dat în judecată autorităţile române, cerând ca, la restituirea taxei de poluare, să primească şi o dobândă calculată pentru perioada începând cu plata respectivei taxe.

736 afișări
Imaginea articolului Curtea de Justiţie a UE dă dreptate unei sibience care a cerut dobândă la taxa auto

Curtea de Justiţie a UE dă dreptate unei sibience care a cerut dobândă la taxa auto (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto))

Mariana Irimie - care, pentru un autoturism înmatriculat pentru prima dată în Germania, a plătit taxa de poluare ce era prevăzută de OUG nr. 50/2008 - este în proces cu Administraţia Finanţelor Publice Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legată de suma ce trebuie să îi fie restituită.

Sibianca a cerut ca să primească şi dobândă începând de la data plăţii taxei şi până la cea a restituirii sale efective.

Instanţa naţională, mai exact Tribunalul Sibiu, a întâmpinat probleme de interpretare în contextul soluţionării cererii de plată a dobânzilor aferente cuantumului taxei pe poluare, întrucât, potrivit prevederilor art. 70 şi 124 ale Codului de procedură fiscală, dobânzile aferente sumelor care trebuie restituite de la bugetul de stat sunt acordate începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire, se arată într-un comunicat pe acest subiect remis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Externe.

În aceste condiţii, Tribunalul Sibiu a adresat CJUE o întrebare referitoare la modul de calcul al dobânzilor aferente cuantumului taxei pe poluare de restituit.

Instanţa europeană s-a pronunţat joi în această privinţă, stabilind că "dreptul Uniunii se opune unui regim naţional, precum cel în discuţie în litigiul principal, care limitează dobânzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii la cele care curg începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire a acestei taxe", precizează MAE.

"Dreptul Uniunii trebuie interpretat în sensul că, în cazul perceperii de către un stat membru a unei taxe incompatibile cu dreptul Uniunii, (...) acest stat este obligat să restituie cuantumul acestei taxe şi să plătească dobânzile aferente cuantumului acesteia începând de la data plăţii sale de către contribuabil", s-a menţionat anterior în concluziile avocatului general al CJUE, date publicităţii de această instanţă.

Un număr de 300.000 de proprietari de maşini au câştigat în instanţă restituirea taxei de poluare, Administraţia Fondului pentru Mediu primind, în ianuarie, cereri de restituire în valoare totală de 19 milioane de lei, din care au fost achitaţi 14 milioane de lei.

Instanţele au dat aproximativ 300.000 de soluţii definitive prin care se dispune restituirea taxei auto proprietarilor care au achitat această taxă "considerată de Justiţie ilegală", a declarat, în februarie, la Ploieşti, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici