Boc: Nimeni nu poate promite sută la sută că salariile şi pensiile vor fi majorate anul viitor

Salariile şi pensiile vor fi majorate pe parcursul anului viitor doar dacă economia va permite şi situaţia nu se va înrăutăţi în UE, dar la acest moment nu există garanţii totale că o astfel de creştere va fi aplicată cu siguranţă, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

106 afișări
Imaginea articolului Boc: Nimeni nu poate promite sută la sută că salariile şi pensiile vor fi majorate anul viitor

Boc: Nimeni nu poate promite sută la sută că salariile şi pensiile vor fi majorate anul viitor (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Prudenţa este cuvântul de ordine. Dacă economia naţională va permite şi dacă vremurile nu se vor înrăutăţi în Uniunea Europeană, există această posibilitate (majorarea salariilor şi pensiilor-n.r.), pentru că putem merge cu deficitul până la 3% pe ESA, dar în acest moment nimeni nu poate promite sută la sută că acest lucru se va întâmpla cu siguranţă", a spus Boc.

El a arătat că o eventuală majorare a salariilor şi pensiilor nu va încălca Legea responsabilităţii fiscale, deoarece va fi aplicată cu mai mult de şase luni înainte de alegeri.

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de buget pentru anul viitor, într-o formă care nu prevede la acest moment majorări de salarii şi pensii. În schimb, în raportul care însoţeşte proiectul de buget se spune că în situaţia unei evoluţii economice favorabile, Guvernul ar putea aloca aloca 1,7-1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor, ceea ce înseamnă o creştere a fondurilor de salarii cu 4,5%.

Creşterea pensiilor şi salariilor din sectorul public de la jumătatea anului viitor ar încălca nu mai puţin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilităţii fiscale, inclusiv interdicţia de a opera astfel de majorări cu şase luni înainte de alegeri parlamentare, apreciază Consiliul Fiscal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici