Bolile psihice la copii: Disperarea cu care părinţii obligă copiii să înveţe, printre primele cinci cauze

Disperarea cu care părinţii obligă copii să înveţe creează acestora o stare anxioasă care se numără printre primele cinci cauze ale bolilor psihice la cei mici, a declarat, marţi, medicul Iuliana Dobrescu, şef de clinică la Spitalul "Alexandru Obregia" din Capitală.

9311 afișări
Imaginea articolului Bolile psihice la copii: Disperarea cu care părinţii obligă copiii să înveţe, printre primele cinci cauze

Bolile psihice la copii: Disperarea cu care părinţii obligă copiii să înveţe, printre primele cinci cauze (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Din păcate, statisticile în privinţa bolilor psihice la copii sunt destul de îngrijorătoare, cinci din 20 de copii putând avea o tulburare psihică. Nu mă refer la schizofrenie sau la tulburare obsesiv compulsivă, ci la tulburări de dezvoltare, de atenţie şi din spectrul autist", a mai spus medicul, la conferinţa organizată cu ocazia deschiderii Congresului Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie 2013.

Iuliana Dobrescu a mai spus că schizofrenia la copii a rămas, de ani de zile, la o pondere de 1%, iar depresia, la 3-4%, în timp ce tulburarea de spectru autist şi ADHD (tulburare comportamentală manifestată prin imposibilitatea de a se concentra) a crescut alarmant.

"Dacă acum 30 de ani, în Spitalul Obregia, vedeam 20 de copii cu autism, dintre cei 2.000 internaţi în spital, acum avem 200 de cazuri noi şi vechi pe lună. Şi tot aici, pot vorbi de tulburarea de personalitate foarte răspândită în jurul copiilor - micuţii sunt bizari, foarte inteligenţi, dar foarte inadaptaţi social", a mai spus medicul.

O altă problemă semnalată în ultimii ani vizează consumul de etnobotanice şi droguri.

"Dacă până în '90 era înregistrat abuz la ţuică şi la vin, băuturile noastre tradiţionale, în perioada 1990-2000 am înregistrat o explozie de utilizatori de heroină, apoi au urmat drogurile mai uşoare, cocaina şi marijuana, iar în ultimul timp, etnobotanicele. Acestea din urmă sunt ieftine şi se găsesc peste tot, iar tinerii le numesc legale. Cel mai mic consumator de etnobotanice din spital avea opt ani", a mai spus medicul.

Dobrescu a mai explicat că etnobotanicele nu dau dependenţă, în schimb provoacă psihoze, declanşează atac de panică, tulburări obsesiv compulsive şi anxietate.

"Am avut un copil în comă după ce a înghiţit trei seminţe de la o plantă care creşte peste tot, şi în spatele blocurilor, oriunde pe stradă, numită trompeta îngerilor. Şi sarea de baie conţine etnobotanice, la fel ca multe plante asiatice despre care noi nu ştim nimic, dar care provoacă copiilor, rapid, psihoze", a adăugat dr. Iuliana Dobrescu.

Potrivit acesteia, prima cauză a bolilor psihice, în general, chiar şi la copil, este alterarea genomului uman pe fondul consumului de metale grele.

"Genomul se modifică din cauza metalelor, cum ar fi aluminiul, plumbul, mercurul, care sunt tot mai frecvente în alimente, în apă, în sol", a precizat medicul.

Întrebată care ar fi primele cinci suferinţe psihice la copii, dr. Dobrescu a spus că pe primul loc se află depresia.

"Prima boală psihică la copil este depresia, tulburarea anxioasă, apoi aş vorbi despre tentativele suicid, care apar din cauza unor stări endogene sau reactive faţă de factorii externi. Pot spune că presiunea şcolară exercitată de părinţi este un factor important în declanşarea unei tulburări anxioase la copii. Aceşti părinţi disperaţi din România, care fac presiune asupra copilului să înveţe, să înveţe continuu, fără pauză, fără odihnă, nu-şi dau seama că îşi trimit copilul spre o gravă suferinţă", a avertizat dr. Dobrescu.

O altă cauză a tulburărilor anxioase la copii este plecarea părinţilor la muncă în străinătate, cei mici fiind lăsaţi în grija bunicilor sau a unor rude, a mai spus medicul.

Statisticile internaţionale confirmă faptul că bolile psihice sunt frecvent întâlnite la copii.

"Peste 50% dintre copiii până în 14 ani prezintă boli psihiatrice, latente, care nu sunt identificate. Nici pediatrul, nici medicul de familie nu depistează precoce aceste manifestări ale bolilor netransmisibile. Bolile netransmisibile constituie povara cea mai mare a bolilor din lume. Bolile psihiatrice constituie 14% din povara globală a bolilor şi reprezintă de la 30% până la 40% din ponderea dizabilităţilor globale", a declarat, la acelaşi eveniment, prof. dr. Eliot Sorel, reputat medic psihiatru american.

Potrivit dr. Eliot Sorel, cele mai recente descoperiri ştiinţifice indică faptul că depresia precede inflamaţia vaselor şi este în legătură directă cu accidentele cerebro-vasculare şi infarctul miocardic.

"Congresul nostru prezintă, în ansamblu, atât o nouă misiune şi viziune, cât şi o provocare pentru secolul XXI către un model colaborativ şi integrativ între medicii de familie, psihiatrie şi sănătate publică", a mai spus medicul american, precizând totodată că, în România, 56,2% dintre persoanele cu suferinţe cardio-vasculare sunt oameni cu depresie.

La rândul lui, prof. Dan Prelipceanu a spus că cea mai răspândită boală psihică este schizofrenia, statisticile arătând că o persoană din 100 ar putea face această maladie. De asemenea, depresia este de două ori mai răspândită la femei decât la bărbaţi.

"România a avut o strategie naţională de sănătate mintală, cerută obligatoriu pentru aderarea la UE. Aceasta a fost abandonată în ultimii ani, de aceea reforma în acest domeniu s-a blocat. Din păcate, psihiatrii, după rezidenţiat, în bună măsură jumătate dintre ei, aleg să plece în alte ţări. De aceea, este neceară integrarea medicilor de familie, pentru depistarea precoce a posibilelor suferinţe psihiatrice. Tema conferinţei, îngrijirea medicală primară, sănătatea mintală şi integrarea sănătăţii publice, rolul catalitic al informaţiei şi tehnologiei comunicaţiei, oferă în premieră psihiatriei şi medicinei de familie din România o oportunitate şi o platformă unice de abordare, un dialog profesional de beneficiu reciproc şi un beneficiu potenţial enorm pentru pacienţii care suferă în special de bolile netransmisibile", a mai spus prof. Prelipceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici