Bucureştiul, cel mai poluat oraş din ţară

Câteva zeci de hărţi online realizate de Comisia Europeană şi Agenţia Europeană de Mediu prezintă în detaliu cât de poluate sunt diferite zone din oraşele şi satele europene şi redefinesc astfel conceptul de "cartier bun", care face legea pe piaţa imobiliară. Potrivit hărţilor, bucureştenii sunt cei care sunt cei care respiră cel mai poluat aer din România.

724 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul, cel mai poluat oraş din ţară

Bucureştiul, cel mai poluat oraş din ţară (Imagine: Toni Salabasev/Mediafax Foto)

Cele câteva zeci de hărţi online realizate de Comisia Europeană şi de Agenţia Europeană de Mediu îţi arată în detaliu sursele poluării din fiecare loc din Europa (poluare industrială, rezultată din traficul auto, din agricultură, navigaţie sau aviaţie), dar şi substanţele toxice care le pun oamenilor în pericol sănătatea - oxizi de azot (NOX), dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), amoniac (NH3) şi particule de praf mai mici de 10 microni (PM10 - care ucid anual 200.000 de europeni.

Din cauza prafului care depăşeşte concentraţia maximă admisă de 50 micrograme/mc/zi, în 15 zone din ţară, Comisia Europeană a declanşat deja procedura de infringement asupra României. În hărţile online realizate de Comisia Europeană, concentraţia fiecărei substanţe periculoase din aer este reprezentată printr-o culoare - de la verdele care îţi spune că totul este în regulă sau la galbenul care indică o poluare uşoară, la portocaliul care arată că poluarea este destul de gravă sau la roşul care îţi atrag atenţie că sănătatea oamenilor e pusă serios în pericol. Hărţile le permit europenilor să localizeze agenţii poluanţi din aer pe sectoare de 5 km pe 5 km.

Şi sunt atât de detaliate încât îţi permit să vezi, online, cât de sigur este aerul în cartierul tău.

Dacă selectezi la sursă de poluare traficul auto, iar la substanţă periculoasă monoxidul de carbon, harta Bucureştiului îţi este construită din pătrate roşii sau aproape roşii şi doar vreo trei portocalii, ceea ce înseamnă o poluare gravă. La fel şi atunci când vrei să vezi cât de multe particule de praf sub 10 microni (PM10) sunt în aer.

Citeşte mai multe despre harta poluării în România pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici