Cazanciuc: Un centru de pregătire pentru magistraţii din toată ţara ar urma să funcţioneze la Braşov

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, la Braşov, că se caută soluţii pentru construirea unui nou sediu pentru Curtea de Apel Braşov, unde, pe lângă instanţă, ar urma să funcţioneze şi un centru de pregătire pentru magistraţii din întreaga ţară.

361 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Un centru de pregătire pentru magistraţii din toată ţara ar urma să funcţioneze la Braşov

Robert Cazanciuc (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Robert Cazanciuc a participat, marţi, la inaugurarea clădirii în care vor funcţiona Parchetul Judecătoriei Braşov, Parchetul Tribunalului şi Parchetul Tribunalului pentru Minori şi Familie, el afirmând că se caută soluţii şi pentru construirea unui nou sediu pentru Curtea de Apel Braşov, unde ar urma să funcţioneze şi un centru de pregătire pentru magistraţii din întreaga ţară.

”A fost o propunere de la Primăria Braşov cu privire la un teren undeva la marginea oraşului, dar avem o variantă şi de la Ministerul Apărării, care ne-a aprobat pe strada Lungă o fostă unitate militară. Încercăm să construim acolo nu doar o clădire pentru Curtea de Apel, ci un adevărat centru de pregătire, dincolo de instanţă, pentru magistraţii din toată ţara. Fiind în centrul ţării, credem că acesta este locul potrivit pentru un asemenea proiect. Rămâne ca împreună cu primăria să vedem care este cea mai bună opţiune pentru instanţă şi pentru oraş“, a spus Cazanciuc.

Ministrul a precizat că, de la preluarea mandatului, în urmă cu doi ani, este pentru prima dată când participă la inaugurarea sediului unui parchet.

”Faţă de bugetul anului trecut, anul acesta Ministerul Justiţiei are dublu pentru investiţii, iar asta înseamnă că anul acesta voi mai avea parte cel puţin de o inaugurare de parchet şi la anul de cel puţin două, în aşa fel încât parchetele să se modernizeze în ritm alert pentru a crea condiţii decente pentru procurori şi pentru cei care vin în contact cu actul de justiţie“, a spus ministrul Justiţiei.

Întrebat ce se va întâmpla cu instanţele mici, precum Judecătoria Rupea care este la un pas de desfiinţare, Cazanciuc a răspuns că această instanţă este inclusă într-un proiect de act normativ transmis de Consiliul Superior al Magistraturii şi de Ministerul Justiţiei către Parlament. Proiectul a fost respins de Camera Deputaţilor şi se află în dezbatere în momentul de faţă la Senat.

”Am discutat cu membrii Comisiei juridice pentru a reexamina acel proiect. În mod cert nu ne permitem să avem o instanţă de judecată cu foarte puţine dosare pentru că avem o încărcare foarte mare în capitalele de judeţ. E un dezechilibru care se întâmplă nu numai în România, ci la nivelul întregii Europe. Se află în reaşezare harta judiciară, sunt foarte multe ţări care închid instanţe în oraşele mici, acolo unde este activitate puţină şi se concentrează pe marile localităţi. O să rămână în dezbatere chestiunea instanţelor mici. Instanţa nu este ca un spital care trebuie să fie cât mai aproape de o anumită localitate. Trebuie să fie într-un loc în care să avem suficienţi oameni ca să facem un act de justiţie de calitate“, a adăugat Cazanciuc.

De asemenea, întrebat dacă este mulţumit de durata medie a rezolvării dosarelor în instanţă, Cazanciuc a spus că, într-o cercetare făcută la nivelul Uniunii Europene cu privire la durata proceselor cu materie civilă şi comercială, România este undeva la jumătatea clasamentului, cu mult înaintea unor state membre cu tradiţie.

”Chiar dacă uneori, din motive obiective sau subiective, durata unor cauze concrete este mare, în ansamblu, mai ales după intrarea în vigoare a Codurilor, durata medie de soluţionare a crescut foarte mult. În majoritatea cazurilor nu depăşeşte şase luni, în cel mai rău caz un an, ceea ce înseamnă extrem de bine raportat la standarde europene“, a spus el.

Activitatea Parchetului Judecătoriei Braşov se desfăşoară în noul sediu, aflat pe Bulevardul Gării, din 15 ianuarie, urmând, ca în cursul acestui an, şi celelalte două unităţi de parchet, care au în prezent sediul pe strada Republicii, să funcţioneze în noul imobil, după finalizarea lucrărilor de amenajări interioare. Clădirea beneficiază de o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, pusă la dispoziţia Parchetului Tribunalului Braşov de către Primaria Braşov, prin concesiune. Contractul de lucrări a fost atribuit în luna decembrie 2010, pentru o valoare totală de peste 9 milioane lei, până la finalul anului trecut fiind realizate lucrări în valoare de 8,3 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici