Cei 71 de păgubiţi ai sucursalei Braşov a Credit Europe Bank şi-au recuperat banii

Toate cele 71 de persoane care au reclamat că le-au dispărut banii pe care îi aveau în conturi deschise la sucursala din Braşov a Credit Europe Bank şi-au recuperat banii, a anunţat, joi, directorul coordonator al Comisariatului Judeţean de Protecţie a Consumatorul Braşov (CJPC), Ionel Spătaru.

36 afișări
Imaginea articolului Cei 71 de păgubiţi ai sucursalei Braşov a Credit Europe Bank şi-au recuperat banii

Cei 71 de păgubiţi ai sucursalei Braşov a Credit Europe Bank şi-au recuperat banii (Imagine: Mihaela Cojocaru/Mediafax Foto)

"Toate cele 71 de reclamaţii primite la CJPC au fost rezolvate, ultima plată fiind făcută chiar astăzi (joi -n.r.). Din punctul nostru de vedere, am avut o comunicare bună cu banca, iar oamenii au primit sumele de bani reclamate. Cele 71 de reclamaţii erau pentru o sumă totală de aproximativ 2, 5 milioane de euro. Păgubiţii au primit banii pe care îi aveau iniţial în conturi, urmând ca până la sfârşitul lunii septembrie să primească şi dobânzile aferente pentru sumele respective. Au fost şi trei cazuri în care oamenii au primit mai mulţi bani decât aveau în realitate în cont, asta pentru că se făceau diverse operaţiuni pe mai multe conturi, fără ştirea clientului. Ei vor fi nevoiţi să returneze banii primiţi în plus, în total în jur de 10.000 de lei", a spus Spătaru.

De asemenea, sucursala Braşov a Credit Europe Bank a primit din partea CJPC şase amenzi a câte 50.000 lei, două fiind deja contestate de bancă.

"În urma controalelor făcute, s-au aplicat şase sancţiuni de câte 50.000 lei, două dintre ele au fost deja contestate în instanţă, primul termen fiind stabilit pentru luna ianuarie. Probabil banca va contesta toate amezile, dar va fi imposibil să nu avem câştig de cauză", a adăugat Ionel Spătaru.

Tribunalul Braşov a emis, în 13 august, mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele directorului de operaţiuni al Credit Europe Bank Braşov, Otilia Negrilă.

Otilia Negrilă este acuzată de acces neautorizat într-un sistem informatic, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune şi delapidare, cazul său fiind instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Braşov.

Procurorii au stabilit că Negrilă, în calitate de director operaţiuni în cadrul Credit Europe Bank - sucursala Braşov, "a efectuat cu intenţie în sistemul informatic al băncii operaţiuni pe conturile unor clienţi (transferuri, schimburi valutare, ridicări de numerar), fără ştiinţa acestora, în scopul însuşirii sumelor de bani din aceste conturi, a emis în fals ordine de plată şi extrase de cont pentru a justifica tranzacţiile şi sumele lipsă şi a indus în eroare şi păgubit clienţii băncii în privinţa convenţiilor de depozit încheiate".

Banca a declanşant un control intern în urma primirii unor plângeri din a zeci de clienţi. Unul a reclamat lipsa din cont a sumei de 137.165 lei, altul a sumei de 79.099 lei, un altul a constatat lipsa a 60.000 euro, o altă persoană a sesizat lipsa din cont a sumei de 55.000 lei, iar o alta a 100.000 lei.

Din primele cercetări a rezultat că sumele de bani au fost transferate fraudulos din conturile acestor clienţi în alte conturi şi retrase apoi în numerar sau au fost efectuate schimburi valutare, urmate de ridicări de numerar ori au fost realizate direct ridicări de numerar.

Anchetatorii au mai constatat că o parte din clienţii băncii au fost induşi în eroare de către Otilia Negrilă cu privire la situaţia conturilor, prin eliberarea de extrase de cont false sau cu privire la convenţiile de depozit încheiate, care nu au fost depuse la bancă de către învinuită, deşi aceasta a încasat personal sumele de bani depuse ori cu privire la nivelul dobânzii acordate, consemnat diferit pe exemplarul de contract al clienţilor (mai mare, de exemplu 11%) faţă de cel menţionat pe exemplarul de contract înregistrat la bancă (mai mic, de exemplu 7%).

Operaţiunile privind transferuri, schimburi valutare şi ridicări de numerar au fost iniţiate şi autorizate de către Negrilă, conform drepturilor alocate în aplicaţia bancară pe baza fişei postului, aceasta având rangul de acces în aplicaţia bancară a băncii de "manager operaţiuni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici