Cinci medici sud-africani, acuzaţi de transplanturi ilegale de rinichi de la români şi brazilieni

Cinci medici sud-africani au fost trimişi în judecată pentru că făceau transplanturi ilegale de rinichi pentru cetăţeni israelieni bogaţi, folosind organe luate de la români sau brazilieni săraci, informează SBS.

20 afișări
Imaginea articolului Cinci medici sud-africani, acuzaţi de transplanturi ilegale de rinichi de la români şi brazilieni

Cinci medici sud-africani, acuzaţi de transplanturi ilegale de rinichi de la români şi brazilieni (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Alături de cei cinci, a mai fost pus sub acuzare şi Richard Friedland, şeful celui mai bun spital privat din Africa de Sud, aparţinând grupului Netcare.

Procurorii spun că, la Spitalul St. Augustine din Durban, au avut loc aproape 110 operaţii ilegale de transplant, între 2001 şi 2003.

Potrivit ziarului The Times, citat de SBS, cetăţenii israelieni care aveau nevoie de transplanturi urgente plăteau furnizorii de rinichi pentru a le găsit organele.

În primă fază, rinichii erau aduşi tot din Israel, dar ulterior au fost recrutaţi cetăţeni români şi brazilieni, ai căror rinichi erau mult mai ieftini.

Israelienii care şi-au donat ilegal rinichii primeau aproximativ 20.000 de dolari, în vreme ce brazilienii şi românii primeau în jur de 6.000 de dolari.

În urmă cu cinci ani, poliţia israeliană a încercat să-l aducă în faţa legii pe liderul reţelei de medici, israelianul Ilan Perry, însă nu au reuşit. În prezent, Perry a devenit martorul principal în proces, notează The Times.

Reprezentanţii Netcare au spus că nu sunt implicaţi în operaţiile ilegale, precizând că se vor apăra dacă vor fi chemaţi în faţa instanţei.

Acuzaţii au de înfruntat 109 capete de acuzare, inclusiv fraudă, fals şi constituirea unei reţele de crimă organizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici