Cioloş, despre greva din sănătate: Nu ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară

Premierul Dacian Cioloş a spus, luni, la Alba Iulia, întrebat dacă sunt posibile majorări salariale în sănătate în perioada următoare, în contextul în care medicii au intrat în grevă japoneză, că ”nu ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară”, însă subiectul trebuie discutat.

655 afișări
Imaginea articolului Cioloş, despre greva din sănătate: Nu ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară

Cioloş, despre greva din sănătate: Nu ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

”Cunoaşteţi bine bugetul care a fost aprobat, de Parlament, la sfârşitul anului trecut. Au spus că în acel buget trebuie să lucrăm. Deci acesta e bugetul, nu avem de unde să luăm mai mult decât la rectificare dacă luăm de la un alt domeniu ca să punem la un alt domeniu. Marja pe care o avem ştiţi că este foarte restrânsă pentru că pe de o parte s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală şi în acelaşi timp au crescut salariile", a afirmat premierul, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să lucreze pe un buget care aprobat de Parlament.

"Pentru orice altă decizie, inclusiv din Parlament care vizează impactul bugetar, a spus-o şi Curtea Constituţională, trebuie să se prevadă sursa de finanţare, pentru că altfel nu avem de unde. Nici nu putem să ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară şi să dăm acest semnal negativ în exterior, care să afecteze situaţia economică a României, pentru că percepţia privind echilibrul bugetar are un impact foarte mare şi asupra investiţiilor care se fac în ţară", a adăugat primul-ministru.

Cu toate acestea, Cioloş a spus că este un subiect care trebuie discutat, întrucât în sănătate există o situaţie dificilă.

"Ştiu că domnul ministru caută soluţii care să aibă în vedere şi sectorul sanitar. Cred că e prea devreme să putem discuta despre asta. Aici domnul ministru trebui să-şi exprime punctul de vedere”, a spus Cioloş.

Federaţia Sindicală "Hipocrat ", Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România(CFSMR) şi CNS "Cartel ALFA” au anunţat că de luni intră în grevă japoneză cu banderolă, fiind primul protest dintr-o serie anunţate de sindicalişti.

Sindicaliştii din sănătate cer "aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici