Cluj: Angajaţii aeroportului vor picheta CJ şi cer garantarea unui credit de 50 de milioane de lei

Membrii Sindicatului Independent şi angajaţii Aeroportului "Avram Iancu" Cluj-Napoca au anunţat că începând cu 17 iulie vor picheta sediul Consiliului Judeţean, în semn de protest faţă de propunerea de anulare a unei hotărâri privind garantarea unui credit de 50 de milioane de lei de către CJ.

86 afișări
Imaginea articolului Cluj: Angajaţii aeroportului vor picheta CJ şi cer garantarea unui credit de 50 de milioane de lei

Cluj: Angajaţii aeroportului vor picheta CJ şi cer garantarea unui credit de 50 de milioane de lei (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Sindicatul Independent şi angajaţii aeroporului anunţă organizarea unor adunări publice de protest împotriva măsurilor propuse de CJ Cluj pentru aprobarea în prima şedinţă ordinară din luna iulie a unui proiect de anulare a hotărârii CJ nr. 19/30.01.2014, privind garantarea unui credit de 50 milioane lei, pentru realizarea unor investiţii la noua pistă de 3.500 de metri. Anularea hotărârii respective va genera, începând cu luna august, lipsa de finanţare, lipsa de disponibil, blocarea conturilor Aeroportului Cluj, întreruperea activităţilor, pierderea traficului, închiderea destinaţiilor de zbor, pierderea locurilor de muncă, existând riscul de insolvenţă pentru aeroport", afirmă liderii Sindicatului Independent al Aeroportului "Avram Iancu", într-un comunicat transmis vineri.

Potrivit documentului citat, sindicaliştii vor picheta sediul Consiliului Judeţean Cluj în zilele de 17, 18, 21, 22 şi 23 iulie, între orele 15.30-17.30.

Sindicaliştii şi angajaţii aeroportului clujean menţionează că, în cazul în care nu se vor lua măsurile care se impun pentru deblocarea acestei situaţii care să asigure continuarea activităţilor pe Aeroportul Cluj, îşi rezervă dreptul "de a acţiona în continuare, până la soluţionarea revendicărilor".

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat în ianuarie o hotărâre privind accesarea de către Aeroportul "Avram Iancu" a unui credit intern în valoare de 50 de milioane de lei, garantat de CJ, pentru achitarea lucrărilor executate la pista de 2.200 de metri, etapa I a pistei de 3.500 metri.

Directorul Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj, David Ciceo, declara în 30 ianuarie, în şedinţa CJ Cluj, că viitorul credit va fi luat pe un termen de 20 de ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, acesta urmând să fie garantat de Consiliul Judeţean.

Potrivit acestuia, investiţia în pista de 2.200 de metri a demarat în anul 2011 şi s-a finalizat în 2013, cu scadenţe de plată în 31 decembrie 2014 şi 31 martie 2015.

"Valoarea lucrărilor contractate până în prezent sunt în sumă de 183,5 milioane de lei, fără TVA, din care până în prezent s-au achitat 101,1 milioane de lei. Pentru anul 2014 din bugetul judeţului este prevăzută suma de 30 de milioane de lei, iar suma de 50 de milioane de lei se acoperă din creditul pe care aeroportul îl va contracta", afirma David Ciceo la acea vreme.

Ciceo mai spunea că Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj mai are contractate credite pentru finanţarea unor obiective de investiţii, cum sunt Terminal Sosiri Pasageri şi Sistem de control de securitate integrat multi-level pe cinci nivele şi echipamente de control de securitate aeronautică, astfel încât fără garantarea creditului din partea CJ Cluj, instituţia nu va putea accesa niciun alt credit.

Consiliul Judeţean Cluj anunţa, în septembrie 2011, începerea lucrărilor de construire a noii piste a Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, în două etape.

Astfel, în prima fază era prevăzută realizarea unei piste cu o lungime de 2.100 de metri, iar în a doua etapă aceasta ar fi prelungită până la 3.500 de metri, pentru acest lucru fiind necesară devierea râului Someşul Mic. Valoarea totală a proiectului se ridică la 78 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici