COD GALBEN şi PORTOCALIU de ploi abundente. HARTA judeţelor vizate / Vremea se răceşte în toată ţara

ANM a emis un cod galben de ploi, valabil de luni dimineaţa până marţi seara, în mare parte din ţără. Tot de luni, de la ora 12.00, până marţi, la ora 18.00, va fi în vigoare un cod portocaliu de ploi în zonele deluroase şi montane ale judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa. De asemenea, meteorologii atrag atenţia că temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată ţara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitaţii mixte.

53261 afișări
Imaginea articolului COD GALBEN şi PORTOCALIU de ploi abundente. HARTA judeţelor vizate / Vremea se răceşte în toată ţara

Cod galben şi portocaliu de ploi abundente. HARTA judeţelor vizate / Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, iar la mijlocul săptămânii vremea va fi rece în toată ţara

UPDATE Cod galben de vânt puternic în opt judeţe al ţării, până la ora 10.00

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări nowcasting de vânt puternic în opt judeţe ale ţării, valabile până la ora 10.00.

Judeţele vizate de aceste avertizări sunt Sibiu, Buzău, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin.

Meteorologii avertizează că se vor înregistra intensificări ale vântului care temporar vor atinge şi depăşi la rafală 70-80 km/h, iar la peste 1.800m, 90 km/h.

Avertizările expiră la ora 10.00.

COD GALBEN

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ; intensificări ale vântului la munte, în interval de valabilitate: 23 octombrie, ora 10:00 – 24 octombrie, ora 23:00

Din dimineaţa zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest, cuprinzând treptat cea mai mare parte a ţării. În intervalul menţionat, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului Bucureşti), local în Transilvania, precum şi în zonele montane şi submontane, se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

În zona Carpaţilor Meridionali şi a Carpaţilor de Curbură, se vor cumula cantităţi de apă pe arii extinse între 30 şi 50 l/mp şi izolat peste 60 l/mp.

Vântul va avea intensificări, local şi temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50...55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, vor fi rafale de peste 70...80 km/h.

Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată ţara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitaţii mixte.

"Temperaturile maxime se vor situa între 9-10 grade în nordul Moldovei, până la 20-21 în sudul Munteniei, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade. În Capitală, începutul de săptămână debutează cu vreme închisă, va ploua moderat cantitativ, în special spre seară şi pe parcursul nopţii. Vântul va sufla moderat şi cu intensificări trecătoare, iar temperatura maximă de luni se va situa în jurul valorii de 18 grade, în timp ce temperatura minimă va fi de 11-12 grade. În aceeaşi notă continuăm şi marţi, când vremea se menţine închisă, iar în majoritatea regiunilor va deveni mai rece decât în mod normal pentru această perioadă din an. În Capitală, marţi va fi vreme închisă, va continua să plouă în special în prima parte a zilei, iar vântul va sufla moderat cu intensificări temporare. Temperatura maximă va fi de 12-13 grade, iar cea minimă de 5-7 grade", a declarat pentru Mediafax, meteorologul Oana Catrina.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: ploi abundente, în intervalul de valabilitate: 23 octombrie, ora 12:00 – 24 octombrie, ora 18:00

Zone afectate: zona deluroasă şi montană a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa

În intervalul menţionat, în zona deluroasă şi montană a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 50...60 l/mp şi izolat 80 l/mp.

"De miercuri, vremea se ameliorează semnificativ  pe aspectul intensităţii şi distribuţiei ploilor. Vor mai fi ploi slabe izolate în regiunile sud-vestice şi în cele nordice. De miercuri se încălzeşte uşor, în orele amiezii se vor înregistra la scara întregii ţări temperaturi cuprinse între 8-9 grade în nordul Moldovei şi 15-16 în Dealurile de Vest. În Capitală, miercuri va fi o vreme în ameliorare faţă de zilele de luni şi marţi. Un cer variabil, vânt slab şi temperatura maximă de 13 grade. Joi continuă să se încălzească în întreaga ţară, vorbim de temperaturi cuprinse între 12 şi 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Olteniei. Joi, în Capitală, vom avea la amiază 17-18 grade", a mai spus meteorologul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici