Comercializarea cosmeticelor testate pe animale, interzisă în Uniunea Europeană

Produsele cosmetice testate pe animale nu mai pot fi comercializate în Uniunea Europeană (UE) începând de luni, 11 martie, când intră în vigoare ultimul termen-limită din procesul de eliminare treptată a acestui fel de testare, informează Reprezentanţa Comisiei Europene.

449 afișări
Imaginea articolului Comercializarea cosmeticelor testate pe animale, interzisă în Uniunea Europeană

Comercializarea cosmeticelor testate pe animale, interzisă în Uniunea Europeană (Imagine: Shutterstock)

O comunicare adoptată de Comisia Europeană (CE) confirmă angajamentul acesteia de a respecta termenul-limită stabilit de Consiliu şi de Parlamentul European în 2003 şi descrie modul în care intenţionează să sprijine mai departe cercetarea şi inovarea în acest domeniu, promovând, în acelaşi timp, bunăstarea animalelor la nivel mondial, a adăugat sursa citată.

"Faptul că astăzi intră în vigoare interdicţia totală legată de comercializare reprezintă un semnal important cu privire la importanţa pe care Europa o acordă bunăstării animalelor. Comisia se angajează să sprijine în continuare dezvoltarea de metode alternative şi să încurajeze ţările terţe să adopte şi ele abordarea europeană. Acest lucru reprezintă un prilej important pentru Europa de a da un exemplu de inovare responsabilă în domeniul produselor cosmetice fără a face compromisuri cu privire la siguranţa consumatorilor", a declarat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg.

Potrivit sursei citate, CE a examinat cu atenţie impacturile interdicţiei de comercializare şi consideră că există motive imperioase pentru punerea în aplicare a acesteia. Acest lucru, arată Comisia, este în consens cu convingerea fermă a multor cetăţeni europeni: dezvoltarea produselor cosmetice nu justifică testarea pe animale.

"Efortul de a găsi metode alternative va continua, deoarece înlocuirea integrală a testării pe animale cu astfel de metode nu este încă posibilă. Comunicarea publicată astăzi (luni - n.r.) subliniază contribuţia Comisiei la cercetarea în domeniul metodelor alternative şi recunoaşterea faptului că aceste eforturi trebuie continuate", se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În perioada 2007 - 2011, Comisia a alocat aproximativ 238 de milioane de euro acestui tip de cercetare, industria produselor cosmetice contribuind, şi ea, prin cofinanţarea cu 25 de milioane de uro a iniţiativei de cercetare SEURAT (Safety Evaluation Ultimately Replacing Animal Testing - metode de evaluare a siguranţei în vederea înlocuirii testării pe animale).

Potrivit CE, rolul global şi de avangardă al Europei în domeniul produselor cosmetice presupune contactarea partenerilor comerciali pentru a le explica şi pentru a promova modelul european, precum şi pentru a face eforturi în vederea acceptării la nivel internaţional a metodelor alternative. Comisia va integra acest aspect în agenda Uniunii privind schimburile comerciale şi cooperarea internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici